Банките у нас съхраняват депозити в размер на 99,75 милиарда

...
Банките у нас съхраняват депозити в размер на 99,75 милиарда
Коментари Харесай

Скъпия ток принуди бизнеса да тегли над 1 млрд. лева от банките за месец

Банките у нас съхраняват депозити в размер на 99,75 милиарда лева през ноември. За година тази сума е повишена с 9,1% до края на ноември, демонстрират данните на Българска народна банка.

За месец сумата е намаляла с 914 млн. лева, главно поради изтеглени суми от страна на бизнес клиентите. Така сумата още веднъж се намали под 100 милиарда лева, която за първи път бе достигната през септември.

Най-голям дял от тази сума имат депозитите на семействата, като те държат на влог 65,12 милиарда лева, като за година нарастването на сумата е с 9,7%, като за месец сумата се е нараснала с малко над 110 млн. лева

Поради извънредно ниските лихвени проценти, които тук-там даже са негативни, следва изводът, че повишаването на сумата е поради събрани в банките средства на семействата от други приходоизточници – спестявания, продажба на имущество и други

Бизнесът държи на влог 30,86 млн. лева като сумата е повишена с 8,1% по отношение на предходната година.

Спрямо октомври обаче сумата понижава с 830 млн. лева Действията на бизнеса могат да се обяснят с възходящата инфлация и цени на енергоносителите, които както и поради възходящите такси за предпазване на пари в банките.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал България Васил Велев уточни пред БТВ, че точно повишените сметки за ток са повода бизнесът да посегне към спестяванията си.

Финансовите институции, измежду които са и самите банки, са подали по сметки 3,766 милиарда лева.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР