Банки, язовири, магистрали, културни и спортни проекти: служебното правителство разкрива

...
Банки, язовири, магистрали, културни и спортни проекти: служебното правителство разкрива
Коментари Харесай

За язовир Пазар дере и много потънали милиони


Банки, язовири, автомагистрали, културни и спортни планове: служебното държавно управление разкрива злоупотреби за стотици милиони. А през това време от ГЕРБ споделят на " своите " хора: " Дръжте се до изборите. После се връщаме! ".

След разкритията на Кирил Петков: Лъчезар Борисов посети дружно със свои сътрудници от ГЕРБ язовир " Пазар дере "

Пълен ли е язовирът? Или е празен? Това не е философският въпрос за чашата - дали е на половина цялостна, или на половина празна. Това е действителен проблем. Става дума за язовир " Пазар дере ", за чийто ремонт ръководещите от ГЕРБ са дали 2.35 милиона лв. посредством държавната компания " Монтажи ". В квалифицирано за задачата видео служебният министър на стопанската система Кирил Петков сподели празен водоем и изясни, че цените на материалите и услугите, употребявани при ремонта му, са в пъти над пазарните. Още два от ремонтираните общо 10 язовира от страната, се оказаха празни - " Злати челник " 3 и " Злати челник " 4.
Редакцията предлага
" Хемус " и други потънали милиони

Преди това строителният министър Виолета Комитова разкри, че за лот 6 от незавършената автомагистрала " Хемус " държавното сдружение " Автомагистрали " предплатено е получило 111.5 милиона лв.. Същевременно позволение за градеж още няма, само че пък текат отчуждителни процедури. Бившият министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов не е показвал такива работи. От хеликоптер или джипка, на видеата му се виждаха трошляк, асфалт, машини и служащи, с които се здрависваше - и все се кълнеше по какъв начин " Хемус ", за която до момента са изхарчени над 2.2 милиарда лв. на данъкоплатците, най-накрая ще е подготвена през 2024 година. Но няма да е, макар кинематографията му като " строител на републиката ".

Министърът на културата Велислав Минеков се кани да подаде сигнали на европейската прокуратура за злоупотреби с европейски средства по три плана - ремонтът на столичното " Ларго ", където, по думите му са изчезнали близо 4.5 млн. евро, изложба " Квадрат 500 " и реставрацията на крепостта Яйлата. Спортното министерство под ръководството на Красен Кралев е раздало на разнообразни Неправителствени организации 5.4 милиона лв. по Национална младежка стратегия, чиито цели да са реализиране на предварителни защити от разнообразни зависимости. В управата на някои от най-големите бенефициенти са едни и същи лица, разкри " Банкеръ ". За антихазартен план с 118 073 лв. пък е отличен и изтъкнат сподвижник на ГЕРБ - ММА-боецът Станислав Недков-Стъки и неговото Сдружение " Българска федерация ММА ".

Разкритията няма да спрат дотук, а Боряна Димитрова от организация " Алфа Рисърч " установи по БНР, че служебните, не върху предизборната акция. За действителното противопоставяне на корупцията обаче тези разкрития би трябвало да намерят своето сходство в Наказателния кодекс посредством годни за съд доказателства. А разхищенията са " заверени " законово - както е в тази ситуация с " Автомагистрали " и " Монтажи " и заобикалянето на Закона за публичните поръчки; раздадените огромни заеми от Българската банка за развиване (ББР) - посредством промени в устава през 2017; или посредством юридически пропуск, какъвто е да вземем за пример изчезналата от години разпоредба, която да дефинира на какви условия би трябвало да дават отговор преместваемите уреди на плажовете - комфортно за противозаконното строителство.

" Дръжте се до изборите, след това се връщаме! "

" Дръжте се до изборите, след това се връщаме! ", споделят някогашни министри на ГЕРБ на " своите " хора в министерства и организации. И те се държат - апелират премахване от служба и блокират регистриране на нови управления, излизат в отпуски и болнични, не дават цялостна информация, укриват контракти, а шредери загряват от унищожена документи. Въпреки това социолозите установяват намаляваща поддръжка за ГЕРБ. И " своите " усещат, че няма да има четвърти мандат за Бойко Борисов, само че, съпротивлявайки се, пазят себе си.

След изборите част от тях ще предпочетат да се изплатят с честност към идната власт, с цел да запазят постовете си. Някои към този момент го направиха. Затова и от изключително значение даже не е политическата принадлежност на идващите управленци, а техният интегритет и тактика за промени. Ще запазят ли модела на ГЕРБ, при който от бюджета през " Автомагистрали ", Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерното ѝ сдружение " Монтажи " се насочват стотици милиони към избрани частни компании, освен това без гаранции за качеството на свършената работа - или ще трансформират капиталовия развой, с цел да бъдат предпазени ползите на страната?

Служебното държавно управление може да ревизира част от ръководството на ГЕРБ, констатирайки къде са най-големите пробойни при приключване на обществени средства, само че не може да ги в профил без работещ парламент и ясно изразена политическа воля от идващите ръководещи. Но и набелязването им би било от изгода.

Хора от Голец: Водоемът е празен от предходната година

Задачата цялостен или празен е язовирът в действителност е решена. Бившият министър на стопанската система Лъчезар Борисов съобщи, че " Пазар дере " бил източен на 31 май, с цел да се снима Петков. Но в репортаж на bTV локални хора от село Голец описаха, че м.г. водоемът е бил ремонтиран и от този момент " седи празен ". Това изяснява и за какво на видето, снимано на 11 юни, се вижда, че дъното е напукано, което мъчно може да се реализира за десетина дни и ниски за сезона температури.

Не е решена една друга задача. Тази за 500-те милиона лв., с които е повишен капиталът на ДКК, подписала с " Монтажи " минимум 266 контракта, по които са изплатени предплатено 631 милиона лв.. Само 10 ремонта от всички тези контракти са изпълнени и признати. Този " язовир " е изпразнен още при напълването му. Затова Борисов по този начин и не сподели ремонтиран неестествен воден басейн.

***

Този текст показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР