Банкерът Левон Хампарцумян направи доста крайно изказване.Той коментира в студиото

...
Банкерът Левон Хампарцумян направи доста крайно изказване.Той коментира в студиото
Коментари Харесай

Банкерът Хампарцумян: Полуграмотното простолюдие не може да решава за еврото

Банкерът Левон Хампарцумян направи много извънредно изявление.

Той разяснява в студиото на PrimeTime опцията България да влезе в Еврозоната и да бъде въведено еврото у нас като валута.

" В университетските среди могат да вършат докторантури на тематика по какъв начин ще се разпадне Еврозоната, само че това са университетски хипотези, които служат за развиването на финансовата просвета. Те не са за шерване с полуграмотното простолюдие. Съжалявам, просто има разлика. В страната милион и половина са функционално необразовани, което значи, че не могат да осмислят прочетеното. Такива хора не може да вземат решение дали да сме в Еврозоната или не ", сподели той, представен от " Факти.бг ".

По неговите думи към днешна дата влизането на България в Еврозоната е придобило и необикновен геополитически смисъл.

„ Ние желаеме да сме членове на Европейски Съюз и НАТО. Искаме да принадлежим към европейската цивилизация, а не към някакви азиатски военнолюбиви орди “, безапелационен е банкерът.

Чуваме причини срещу еврото от хора, които са били отпред на страната в пагубни събития за българската стопанска система и в този момент ни дават ум какво да вършим оттук насетне. Те имат два казуса – първо, че техният витален цикъл е към края си и второ, че са били на високи изпълнителни позиции в държавното управление при пагубното срутване на България през 1997 година

Хампарцумян уточни, че наклонността е да плащаме по-високи лихви по държавните задължения, когато сме по-нестабилни и по-трудно предсказуеми, тъй като вероятните опасности за българската стопанска система са усилват. Банкерът не счита, че има заплаха да сме в положение да не можем да погасим държавните си задължения.

Относно повишението на лихвените проценти от ЕЦП, Хампарцумян разяснява, че резултатите от решението няма да бъдат забележими в идващите седмици.

„ 75 базисни точки не е доста гладко, само че пък всички са обезпокоени от увеличаващата се инфлация. Това покачване не е задоволително, само че ще забави темпа на повишаване на инфлацията. Целта е инфлацията да падне до 2-3%, което може да отнеме повече от година “, проучва банкерът.

Той предвижда по-дълъг интервал с релативно високи лихви.

Инфлацията е неизбежна, с цел да могат да се балансират нещата в стопанската система. Тя значи, че на пазара има повече парични средства, в сравнение с артикули и услуги, които някой желае да купи с тези парични средства.

„ Обикновено в инфлационен интервал губят хората с закрепени приходи. По принцип заплатите също порастват, въпреки и с известно забавяне. Инфлацията за стопански дейните хора е по-малко рискова, в сравнение с за хората с закрепени приходи “, означи банкерът.

Енергийната рецесия, войната в Украйна, нарушените вериги за доставки поради Ковид форсират инфлационни процеси и трендове, които другояче биха протичали години, а в този момент се случват в границите на месеци, счита Хампарцумян.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР