Bank of England днес повиши водещата си лихва с 0,75

...
Bank of England днес повиши водещата си лихва с 0,75
Коментари Харесай

Bank of England вдига водещата си лихва със 75 базисни пункта

Bank of England през днешния ден увеличи водещата си рента с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) до равнище от 3%, съобщи CNBC.    Това е най-голямото еднократно покачване на водещата рента, което централната банка в Лондон подхваща от 1989 година Bank of England я подвига за осми следващ път.    " Мнозинството от членовете на Комитета по парична политика реши, че в случай че стопанската система на страната като цяло се развива в сходство с последните прогнози, отразени в Доклада за паричната политика, може да се наложи да бъдат подхванати нови нараствания на лихвения % на Банката, с цел да бъде реализирано стабилно връщане на инфлацията към целевите равнища ", се споделя в известие на Комитета по парична политика.   От банката обявиха още, че в този момент се чака инфлацията да доближи 40-годишен връх от към 11% през настоящото тримесечие, оповестява Ройтерс. Също по този начин се счита, че стопанската система е навлязла в криза, което може да значи, че ще се свие както през 2023 година, по този начин и през 2024 година с общо 2,9%.
Безработицата ще нарасне устойчиво до 6,4% до края на 2025 година, което е съвсем двойно равнище от сегашните 3,5%, което е най-ниското равнище от средата на 70-те години на предишния век.
Повишаването на разноските за заеми в четвъртък – най-голямото от 33 години, като се изключи несполучливия опит за поддръжка на паунда в Черната сряда през 1992 година – е в сходство с упованията на икономистите в изследване на Ройтерс.
Политиката на Bank of England е изключително сложна заради неналичието на изясненост по отношение на бъдещата политика на държавното управление, кометира още Ройтерс.   Въпреки че множеството понижения на налозите, планувани от някогашния министър председател Лиз Тръс бяха анулирани, новият министър-председател Риши Сунак уточни, че ще има стесняване на обществените разноски и евентуално по-високи налози, чийто мащаб няма да стане явен до фискалното изказване на 17 ноември.

Новият министър на финансите на Англия Джереми Хънт сподели, че " приоритет номер едно на държавното управление е да овладее инфлацията и през днешния ден Банката е подхванала дейности в сходство с тази цел ". 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР