Банда в Хаити откри огън по тълпа енориаши, опитващи се да отърват общността от престъпници

...
ПОРТ-О-ПРЕНС, Хаити (AP) — Мощна банда откри огън в събота
Коментари Харесай

ПОРТ-О-ПРЕНС, Хаити (AP) — Мощна банда откри огън в събота по голяма група енориаши, водени от пастор, докато маршируваха през общност, въоръжени с мачете, за да отърват района от членовете на бандата.

Нападението беше заснето в реално време от журналисти на мястото на инцидента и няколко души бяха убити, а други ранени, Мари Йолен Жил , директор на правозащитната група Fondasyon Je Klere, каза пред Асошиейтед прес.

Тя гледаше онлайн как стотици хора от местна църква маршируваха през Ханаан, импровизиран град в покрайнините на столицата Порт-о -Принц, основан от оцелели, загубили домовете си при опустошителното земетресение през 2010 г.

Не е ясно колко хора са били убити и ранени при атаката.

Ханаан се контролира от банда, ръководена от мъж, идентифициран само като „Джеф“, за когото се смята, че е свързан с бандата „5 Seconds“.

Бандите станаха по-мощни след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Моис и смята се, че те контролират до 80% от Порт-о-Пренс.

Gédéon Jean, директор на Центъра за анализ и изследване на правата на човека в Хаити, каза пред AP, че също е наблюдавал развитието на събитието онлайн и планира да поиска от Министерството на правосъдието да разследва.

Той обвини пастора, че е безотговорен, защото е „ангажирал група хора и ги е поставил в ситуация като тази.“

енориаши, които стискаха мачете и крещяха „Освободете Ханаан!“ не се сравняваха с членовете на бандата, въоръжени с автомати.

„Полицията трябваше да ги спре да отидат“, каза Джийн. „Изключително ужасно е държавата да позволи нещо подобно да се случи.“

Говорител на националната полиция на Хаити не върна съобщение за коментар.

От 1 януари до авг. 15, повече от 2400 души в Хаити бяха убити, повече от 950 отвлечени и други 902 ранени, според най-новата статистика на ООН. движение през април, известно като „bwa kale“, което е насочено към заподозрени членове на банда. Повече от 350 души са били убити от началото на въстанието, според ООН.

През октомври правителството на Хаити поиска незабавно разполагане на чуждестранни въоръжени сили за потушаване на груповото насилие.

Правителството на Кения предложи да ръководи многонационални сили и делегация от висши служители от източноафриканската страна посети Хаити наскоро като част от разузнавателна мисия.

САЩ казаха по-рано този месец, че ще въведат резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би упълномощила Кения да предприеме подобни действия.

___

Репортерът на Associated Press Даника Кото в Сан Хуан, Пуерто Рико, допринесе.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР