Бананите, които са богати на калий, могат да подобрят здравето

...
Бананите, които са богати на калий, могат да подобрят здравето
Коментари Харесай

Този плод е полезен за сърцето и понижава кръвното

Бананите, които са богати на калий, могат да подобрят здравето на сърцето, откриха нидерландски лекари, представени от Юнайтед прес интеренешънъл. Този химичен детайл оказва помощ да се противодейства на негативните резултати от солта в хранителния режим и намалява кръвното налягане, споделят откривателите от Амстердамския университет.

Авокадото и сьомгата също са богати на калий. Той се съдържа и в разнообразни зеленчуци, плодове, ядки, фасул, млечни артикули, риба. „ Добре знае се, че огромната консумация на сол е обвързвана с нараснало кръвно налягане и по-голям риск от инфаркти и инсулти “, сподели създателят на проучването доктор Лиферт Фогт от Амстердамския университет.

„ Здравните препоръки са ориентирани към ограничение на приема на сол, само че това е мъчно постижимо, когато хранителният режим включва модифицирани храни “, сподели той. „ Калият оказва помощ на тялото да отделя повече натрий в урината. Според нашето изследване той е най-полезен за  дамите. “

В проучването са оценени данни на съвсем 25 000 английски мъже и дами на възраст сред 40 и 79 години, които са взели участие в  изследване сред 1993 и 1997 година Участниците са попълнили въпросници за навиците си на живот, оценени са кръвното им налягане и проби от урина. Изследователите разкрили, че когато потреблението на калий при дамите се увеличи, кръвното налягане спада. Не е открита обаче сходна връзка при мъжете.

Участниците са проследявани дълъг интервал от време, като през него 55% от тях са били настанени в болница или са умряли поради сърдечно заболяване.

След поправяне на фактори като възраст, пол, показател на телесна маса, приложимост на тютюн, алкохол, предходни болести и други, откривателите открили, че при хората с най-голям банкет на калий има 13 % по-малък риск от сърдечни болести спрямо тези с най-нисък банкет.

При мъжете заплахата от сърдечни проблеми е със седем % по-малка, а при дамите -този риск е с 11 на 100 е по-нисък  откри изследването. Количеството сол в диетата не е въздейства на връзката сред калия и сърдечните проблеми при двата пола, споделиха откривателите.

Данните от изследването са оповестени в изданието “Юръпиън харт джърнъл ”. 

Световната здравна организация (СЗО) предлага на възрастните хора да употребяват на ден най-малко 3,5 грама калий и по-малко от 2 грама натрий (5 грама сол), отбелязва Юнайтед прес интеренешънъл.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР