Балсамирани котки, позлатени дървени котки и бронзова котешка кралица: Археолози

...
Балсамирани котки, позлатени дървени котки и бронзова котешка кралица: Археолози
Коментари Харесай

Археолози откриха балсамирани котешки мумии на 5000 години

Балсамирани котки, позлатени дървени котки и бронзова котешка кралица: Археолози откриха южно от Кайро любопитни артефакти.

Египетски археолози откриха хилядолетни каменни сандъци с котешки мумии и мумифицирани скарабеи. Общо са били открити седем саркофага в некропола в Сахара, южно от Кайро, заяви египетският министър на античното завещание Халед ал-Енани. Четири от находките произлизат от Старото кралство, най-стария интервал от класическата история на Древен Египет, което значи, че са на възраст 5000 години.

Три други саркофага от времето на Новото Кралство от 1550 до 1070 година Преди Христа са съдържали, съгласно известието на министъра, дузини балсамирани котки, както и 100 позлатени дървени котешки скулптури плюс една бронзова скулптура на котка-кралица. В Древен Египет котките са се радвали на особено публично състояние. Били са считани за свещени и постоянно са били балсамирани след жертвени церемонии.

По данни на Съвета по античността и по-конкретно неговия общоприет секретар Мостафа Вазири, археологическият екип е разкрил и каменни саркофази с мумифицирани скарабеи. В известието се споделя още, че са открити и дървени саркофази с балсамирани кобри и крокодили. Разкопките са почнали през април т.г.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР