Балканският конкурс на София филм фест (СФФ) традиционно включва най-успешните

...
Балканският конкурс на София филм фест (СФФ) традиционно включва най-успешните
Коментари Харесай

Предизвикателни творби от Балканите на София филм фест


Балканският конкурс на София филм фест (СФФ) обичайно включва най-успешните филми от района през миналата година. 2022 не е изключение – в програмата ще бъдат показани съществени заглавия, завоювали влиятелни оценки на едни от най-авторитетните кинофестивали в света.

Новата обществена ирония на румънския режисьор Раду Жуде „ Каръшко блъскане или шантаво порно “ („ Bad Luck Banging or Loony Porn “), притежател на „ Златна мечка “ за най-хубав филм на Берлинале 2021, наблюдава несгодите на учителката Еми, която осъзнава, че кариерата и репутацията ѝ са съществено застрашени, откакто в интернет се появява порно-видео с нейно присъединяване. Еми отхвърля да се поддаде на публичния напън, въпреки че може да се окаже изкупителна жертва, върху която се натрупат непознати грехове.



Трагикомичният парадокс на публичните морализатори е подобаваща „ цел “ за създателя на кино лентата, потвърдил майсторството си през годините в разнообразни жанрови опити. Фокусът попада върху румънското общество, само че сатиризирането на повсеместното двуличие и груповата нервност се простира оттатък националните граници. „ Каръшко чукане… “ може да наподобява надълбоко безсрамен във връзка с човешката природа, само че в действителност същинските му цели са нежните дискурси, които построяваме, с цел да прикрием и оправдаем нашите долни пориви, облечени в илюзии за история и морал. “, написа „ CineVue “ за кино лентата.

Раду Жуде е режисьор-откритие на София Мийтингс от преди повече от десетилетие. Почти всичките му игрални филми са били представяни на СФФ.

Дебютният филм „ Света Еми “ („ Holy Emy “) на американската режисьорка с гръцки генезис Арасели Лемос придвижва феновете в особения свят на филипинската имигрантска общественост, който се намира покрай пристанището Пирея. Хората там мечтаят за по-добър живот, само че действителността се оказва по-жестока и сурова от упованията. Майката на основната героиня Еми и сестра ѝ Тереза е принудена да се върне назад в родината си, след дълги години работа за богата гъркиня, възползвала се от нейните лечебни качества. Тялото и душата на Еми също имат непознати и необясними сили, които ѝ разрешават да лекува. Тя е принудена да живее сред два свята: филипинската общественост, в която свободата и еманципацията са синоними на грях и крах, и гръцката действителност – смущаваща амалгама от употреба и модерност.



Премиерата на тази взаимна продукция сред Гърция, Франция и Съединени американски щати е на фестивала в Локарно, където печели специфичен диплом за най-хубав дебют и номинация за „ Златен леопард – режисьори на сегашното “. „ Този сияен филм съумява майсторски да съчетае обществена драма, хорър в жанр Кроненбърг, мистицизъм и модерност, предлагайки на публиката същинско вътрешно пътешестване “, пишат Cineuropa.org за „ Света Еми “.

„ Кошерът “ („ Hive “) е пълнометражният дебют на режисьорката Блерта Башоли, основан на същинска история, а творбата бе удостоена с огромната премия на журито, с премията на публиката и с премията за постановка в Сънданс 2021. Филмът пресъздава битката на една жена за оцеляване в общество, подвластно на патриархални предубеждения, в самия завършек на ХХ век, когато спомените за войната в Сърбия още не се избледнели, а тя не е намерила изчезналия си брачен партньор.



Със забележително твърдоглавие Фахрие продължава да обгрижва обичаните кошери, а тихото бръмчене на жителите им основава мост към спомените за по-щастливи дни… Копродукцията сред Косово, Швейцария, Албания и Северна Македония е притежател и на премията за най-хубав филм в състезанието за първи и втори филм във Варшава, като след международната си премиера в Сънданс той е показан с впечатляващ триумф в целия свят.

С девет наградата – от фестивалите в Анкара, Антакия, „ Златен портокал “ в Анталия, както и с премията „ Откритие “ на ФИПРЕССИ в Торонто, „ Анадолският леопард “ („ Anatolian Leopard “) на Eмре Каиш (Турция-Германия-Полша-Дания) влиза със сериозна поръчка и в конкуренцията на Балканския конкурс. В основата на сюжета е необикновената връзка сред един уединен управител на най-старата зоологическа градина в Турция и неговата асистентка. Те вземат решение да скрият гибелта на най-стария жител на зоологическата градина – фамозния анадолски леопард, с цел да спрат процеса на приватизация, и като фалшифицират бягство на огромната котка, двамата задействат неуместна поредност от събития и обстановката излиза отвън надзор. В сивата и тиха столица на Турция призракът на леопарда продължава да съществува.



„ Анадолският леопард “ е първият игрален филм на на Емре Каиш, който е вложил в дебюта си голям брой прочувствени пластове, обществени мнения и съставлява забавен авторски избор. Ловът за изчезналия леопард еволюира в тъмна комедия с ясно изразени кафкиански черти… Режисьорът се оправя внимателно и безапелационно с пресъздаването на тази история, “ написа във фестивалното ревю за кино лентата от Торонто.

В „ Интрегалде “ („ Intregalde “) на румънския режисьор Раду Мунтеан група деятели с филантропична задача идват в далечен регион на Трансилвания, с цел да предложат на жителите разнообразни артикули. Като се изключат няколко мимолетни кавги сред членовете на групата, всичко наподобява върви добре за Мария и Дан. Но скоро откакто се натъкват на объркан локален гражданин и се пробват да му оказват помощ, нещата се объркват.



„ Нежно, фантастично, изобретателно, проницателно, майсторски осъществено наслаждение. Завладяваща творба, със личен непрекъснат източник на напрежение и изненада. Краят прибавя хубост. “, написа за кино лентата „ Варайъти “, а Каспър Селмон от „ Sight & Sound “ го характеризира като „ тъмно смешен, под напрежение и хуманен. Болезнено хубав, с изтънчено съчетание на сюжетните влакна на разнообразни равнища “. Премиерата на кино лентата на Мунтеан е в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан 2021.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР