Балкански документален център съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки

...
Балкански документален център съвместно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки
Коментари Харесай

Зрителите прекрачват всички граници на София ДокуМентал през септември |

Балкански документален център взаимно с Фондация Конрад Аденауер и Чешки Център провежда кино фестивал, отдаден на най-хубавото писмено кино, в чийто център са тематики на горещи диспути в обществото. Директор на феста е Мартичка Божилова. 

Миналата година фестивалът по насила се организира онлайн, само че през 2021 ще посрещне своята аудитория онлайн.

Под слогана “Do cross the line ”, определени ленти ще поканят феновете да “прекрачат ” границата и да гледат едно по-различно и самоуверено кино на определени арт места.

Откриването на фестивала е на 7-ми септември в сърцето на София - в подкуполното пространство на зона Ларго. Там, навън, измежду символичното античното минало на града и по този начин наречения “триъгълник на властта ”, ще е една от непрекъснатите местоположения на фестивала. Другите партньорски салони са “Дом на Киното ” и кинозалата в Чешки Център.

Селекцията тази година включва 40 от най-хубавите модерни документални филми от целия свят. Фестивалът ще има специфична спортна стратегия, която цели да окуражи млади дами режисьори в региона на документалното кино. Както в нулевото издание през 2020-та, по този начин и в този момент, публиката ще може да гласоподава за най-хубав филм на фестивала.

Сред доказаните заглавия е неведнъж наградения “Земята е синя като портокал ( “The Earth is Blue as an Orange ”) на Ирина Цилик (Награда за най-хубава постановка - " World Cinema Documentary ”, 2020 Sundance), “Дъждът няма в никакъв случай да спре ” ( “The Rain will never stop ”) от Алина Горлова (Награда на IDFA за дебют) и “Landscapes of resistance ” на Марта Попивода.

И тази година фестивалът ще бъде хазаин на Уъркшоп за млади документалисти с планове, които засягат тематики, свързани с човешки права. Общо шест авторски колектива ще имат опция да показват плановете си пред едни от най-влиятелните експерти в региона на документалното кино.

Цялата стратегия ще бъде оповестена в средата на август.

Фестивалът се провежда от Балкански документален център, Фондация Конрад Аденауер, Чешки център. С поддръжката на Национален фонд “Култура ”, Столична община и Американско посолство в България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР