Балканите са въвлечени в своеобразна търговска война, след като Хърватия

...
Балканите са въвлечени в своеобразна търговска война, след като Хърватия
Коментари Харесай

Балканите влизат в търговска война

Балканите са въвлечени в самобитна комерсиална война, откакто Хърватия усили таксите за импорт на селскостопански артикули с 220%, заяви „ Ройтерс “.

През предишния месец на границата си Хърватия усили таксите за фитосанитарен надзор за попречване на проникването и разпространяването на вредители по растенията и растителните артикули от 90 куна на 2000 куна или Щатски долар 319.

От Загреб настояват, че по този начин извършват нормите на Европейски Съюз и пазят потребителите си. Това обаче провокира недоволството на Сърбия, която разгласи, че обмисля контрамерки. Подобна подготвеност обявиха и други страни.

Според държавните управления на Сърбия, Черна гора, Макдония и Босна тези дейности опонират на предприсъединителните контракти с Европейски Съюз. Те подсигуряват на страните еднакъв достъп до пазарните.

От там към този момент оповестиха, че измененията нарушават разпоредбите за свободна търговия. Вече се упорства Европейската комисия да посредничи за решаването на казуса.

„ Нашата цел не е да водим някакъв тип икономическа война. Ние просто желаеме да защитим икономическите си ползи “, съобщи сръбският министър на търговията Расим Ляич.

Македония и Черна гора към този момент оповестиха, че ще внесат тъжба до Световната комерсиална организация. Те ще упорстват за обезщетения от Хърватия.

От Босна оповестиха, че „ съответно “ ще отговорят на казуса. Очаква се отговор от Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР