Българското сдружение Цар Борис Трети“ в Охрид е окончателно заличено

...
Българското сдружение Цар Борис Трети“ в Охрид е окончателно заличено
Коментари Харесай

Окончателно: Заличиха българското сдружение „Цар Борис Трети“ в Охрид

Българското съдружие „ Цар Борис Трети “ в Охрид е дефинитивно заличено от Централния указател на Република Северна Македония след решение на Министерството на правораздаването и полученото негативно мнение на комисията по имената, съобщи Българска телеграфна агенция.

Същата процедура по Закона за сдруженията и фондациите преди този момент беше извършена и във връзка с сдружението „ Иван Михайлов “ в Битоля.

Припомняме, че против българското съдружие „ Цар Борис Трети “ в Охрид имаше голям брой офанзиви . Още при формалното разкриване на клуба през октомври предходната година навалица от няколкостотин души се беше събрала пред постройката на сдружението, хвърляйки яйца и камъни и скандирайки „ татари “ и „ фашисти “. По-малко от два месеца по-късно имаше ново нахлуване, при което прозорците на постройката бяха счупени от трима маскирани мъже. Два дни по-късно последва и пукотевица против клуба.

А на 19 януари секретарят на клуба Християн Пендиков бе брутално атакуван от няколко мъже, в резултат на което получи тежки пострадвания по главата, гърдите и вратните прешлени. Благодарение на лекуването във ВМА в София Пендиков се възвърне.
Свързани

Заличаването на българските сдружения е резултат от смяна на Закона за сдруженията и фондациите , гласуван единомислещо в Народното събрание на Северна Македония, който със задна дата забрани „ основаването на организации, които с името, програмата, задачите и активността си подбуждат и приканват към експанзия, разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, геноцид, изтребване, разпространение и подкрепяне, подбудителство и одобрение на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Третия райх “.

Законодателните промени плануват сдруженията и фондациите да желаят позволение от министъра на правораздаването, в случай че употребяват име, презиме или прякор на историческа персона, като за задачата беше основана и специфична историческа комисия, която да дава мнение за пригодността на съответното име.

На базата на какви справедливи критерии се дефинира дали обещано име попада под ударите на новоприетото законодателство – остава неразбираемо. Как ще се предотврати корист със законовите разпореждания и упражняването на институционална дискриминация против хора и организации с друга политическа, етническа, идеологическа и друга принадлежност – също остава неразбираемо.

От Министерство на външните работи реагираха остро на дейностите на управляващите в Скопие и показаха, че от 17 000 организации в РСМ към този момент единствените сдружения, за които има взето решение от комисията за потреблението на персонални имена, са точно двете български сдружения в Битоля и Охрид.

Според Външно министерство заличаването на българските сдружения в РСМ демонстрира по какъв начин едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат употребявани като мотив, въз основа на който управляващите в Скопие да взимат решения за ограничение на съществени права и свободи.
Свързани

Междувременно, албанските партии в РСМ реагираха на предлагането на ВМРО-ДПМНЕ за промени в конституцията по хърватски модел, откакто от партията на Християн Мицкоски оповестиха, че са съгласни българите да бъдат включени в преамбюла на конституцията, само че като малцинство, а РСМ да бъде дефинирана като „ национална страна на македонския народ “.

ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че са подготвени да обсъдят „ всички националности, които са маркирани при последното броене като част от национални малцинства “, стига страната да бъде избрана като унитарна, показва Българска телеграфна агенция.
 Hristijan Mickoski VRMO DPMNE Фейсбук Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Снимка: Facebook/Hristijan Mickoski
„ Този модел, в този си тип, ВМРО-ДПМНЕ е подготвена да поддържа неотложно, без никакви условия. Очакваме СДСМ и ДСИ да одобряват това предложение, откакто се прогласяват за европейски политици и след изказванията им, че оферират хърватския модел като най-подходящ образец за смяна и приложение в (Република Северна) Македония “, оповестиха от партията на Мицкоски.

В отговор, най-голямата албанска партия – Демократичния съюз на интеграция (ДСИ) прикани ВМРО-ДПМНЕ да взе участие в работната група , която държавното управление основава, с цел да бъдат дефинирани съответните промени в главния закон на страната.

„ Вярваме, че по-късно решение ВМРО-ДПМНЕ би трябвало да изпрати собствен представител в работната група за конституционни промени и да стартира развой на правенето им. По време на диалозите те ще видят, че включването, а не изключването на общностите в страната ни, прави тази страна по-обединена, по-хармонична и по-европейска “, оповестиха в известие от ДСИ.

От Алианса на албанците обаче непосредствено отхвърлиха предложение на ВМРО-ДПМНЕ като недопустимо и несъответстващо на действителността.
Времето на владичество на един етнос в Северна Македония завърши един път вечно и не може да има връщане към това положение. Македонците са 54%, а албанците 30% и дружно не съставляват % на хърватите в Хърватия, който е над 90%. Представянето на албанците в предлагането им като национално малцинство за следващ път демонстрира, че манталитетът им се е върнал десетилетия обратно и това е тъпо.
Алианс за албанците, политическа партия в РСМ

Ако преамбюлът на конституцията бъде изменен, от Алтернатива дефинираха предлагането на ВМРО-ДПМНЕ като ретроградно и недопустимо.

„ Смятаме, че при съществуване на такива оферти и воля преамбюлът на конституцията да бъде дефиниран в посока македонска национална страна, се основават благоприятни условия за съществено отваряне на нашата тематика за предефиниране на страната “, акцентират от Алтернатива, добавяйки, че е ясно, че предлагането идва в миг, в който ВМРО-ДПМНЕ мисли за резултатите си на идващите избори.

С позицията си срещу дефинирането на РСМ като „ национална страна на македонския народ “ и живеещи в нея национални малцинства, албанските партии индиректно пазят и дългогодишната позиция на публична София , според която българската общественост в югозападната ни съседка не се дефинира като " малцинство ", а като част от българския народ, намираща се на територията на РСМ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР