Българското прясно сирене е продукт с уникален вкус, който носи

...
Българското прясно сирене е продукт с уникален вкус, който носи
Коментари Харесай

Как да запазим сиренето свежо най-дълго време?

Българското прясно сирене е артикул с неповторим усет, който носи традициите и аромата на нашата земя. Приготвяно от сурово краве или овче мляко и оставяно да зрее в солена саламура, това сирене изисква специфични грижи с цел да остане свежо и вкусно допустимо най-дълго време. 

В тази публикация ще разгледаме по какъв начин вярно да съхраняваме прясното сирене, с цел да се насладим на неговите вкусови качества допустимо най-дълго. Приготвяне и предпазване на прясното сирене Прясното сирене може да бъде приготвено и в домашни условия. Процесът стартира със сурово мляко, което не се пастьоризира, а се оставя да ферментира под въздействие на квас. 

Това води до развиването на удобни микроорганизми, които стопират своето развиване и умират под въздействието на млечно-киселата бактерия. Сиренето се подрежда в кутии или подобаващи съдове и се посипва с едра сол. След това се залива със суроватка, която резервира сиренето до момента в който узрее.

Отцедената суроватка от прясното сирене се преварява, с цел да се отдели изварата. Получената течност се охлажда добре и се употребява за заливане на сиренето. Течността би трябвало да бъде задоволително солена, с цел да предотврати развиването на нежелани микроорганизми. 

Съхранение на прясното сирене в хладилник 

Прясното сирене се съхранява на хладно място, като най-подходящото място е хладилникът. Сиренето се подрежда в кутия и се залива със саламура. За да се предотврати изплуването на сиренето, може да се притисне с паница. След време, от горната страна се образува бяла пелена, наречена " риза ". Тя се обира и сиренето се измива с вода.

Съхранение със саламура и айран 

В някои краища на България прясното сирене се залива с айран от кисело мляко, тъй че да покрие сиренето изцяло. Ако се появи жълтеникава пелена, тя се изхвърля дружно с течността и сиренето се залива с нов айран. Тази техника оказва помощ за по-доброто предпазване на сиренето и предотвратява образуването на плесен. 

Практични препоръки за съхранение 

Температура и мокрота: Поддържайте сиренето в ледник при температура от 2-4°C. Това ще помогне да се запазят неговите вкусови качества и да се предотврати развалянето.

Саламура: Използвайте добре осолена суроватка или саламура, с цел да залеете сиренето. Това ще предотврати развиването на нежелани микроорганизми и ще резервира сиренето свежо.

Чистота: Редовно обирайте формираната " риза " и мийте сиренето с вода, с цел да запазите неговата прохлада.

Прясното сирене е деликатес, който изисква специфични грижи и внимание при предпазване. Следвайки тези препоръки и употребявайки верните способи за предпазване, можем да се насладим на неповторимия усет на българското прясно сирене за по-дълго време. 

Така ще можем да го използваме в разнообразни предписания и да го сервираме на масата си със прохлада и достоверен усет, поучава actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР