Българското председателство може да допринесе за по-голямото сплотяване на Съюза

...
Българското председателство може да допринесе за по-голямото сплотяване на Съюза
Коментари Харесай

К. Вигенин: Българското председателство може да допринесе за по-голямото сплотяване на ЕС и ще бъде успешно

Българското председателство може да способства за по-голямото сближение на Съюза и ще бъде сполучливо, сподели в предаването ни " Преди всички " ръководителят на парламентарната комисия по европейските въпроси Кристиян Вигенин . Той добави, че по време на шестте месеца страната ни ще има шанса да води процесите, определящи бъдещето на Европейски Съюз. 2018-а, когато България поема Европредседателството, е годината, в която ще се вземат решения по основните въпроси. Не би трябвало обаче да има и свръхочаквания, тъй като Българското председателство не може да реши въпроси, по които няма единодушие сред страните членки, само че страната ни би трябвало да работи дейно и амбициозно, сподели още той и акцентира:

Трябва да работим по метод, който да бъде от една страна ефикасен, да бъдем и амбициозни, несъмнено, да приготвяме добре съответните срещи, съвещания, да търсим консенсуса и компромиса, с цел да се придвижват въпросите напред. По някои от тях в действителност е комплицирано и ще има огромни диспути. Най-вероятно през май ще бъде разгласен първият план за бюджета Европейски Съюз. Дискусиите към този момент стартират, ние ще ги водим и на парламентарно ниво, на прелиминарен стадий, само че след оповестяването ще стартира същинската борба и да забележим къде ще се откри пресечната точка, тъй като страните членки имат разнопосочни ползи. Тук влиза и въпросът за излизането на Англия и минусът от към 10 милиарда годишно, който се обрисува след излизането на страната от Европейски Съюз. От някъде би трябвало да се компенсират тези средства или да се понижи бюджетът, или да се търсят нови запаси – изобщо, в действителност комплицирани диспути. Струва ми, че Европейски Съюз като цяло се намира в нова фаза - по-голяма е упоритостта, по-голямо е желанието да се покаже обединен, обединен и по тази причина считам, че нашето Председателство в действителност може да способства и ще бъде едно сполучливо Председателство.

Задачата на страната ни през тези шест месеца е да води Съвета на Европейски Съюз, да провежда неговата активност, да работи за реализирането на дневния ред, само че дружно с това би трябвало да се вършат опити да се вземат решение и нашите проблеми, съобщи Вигенин и разясни:

Това е участието ни в Шенген, подготовката за участие в еврозоната, отпадането на механизма за съдействие и оценка като механизъм, който, по необятното мнение, е изчерпал своята успеваемост, и темета кохезионна политика – това е основен за България въпрос.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР