Българското предложение за престижната филмова награда Оскар“ - Уроците на

...
Българското предложение за престижната филмова награда Оскар“ - Уроците на
Коментари Харесай

„Уроците на Блага“ влезе в официалната селекция на Римския филмов фестивал

Българското предложение за влиятелната кино премия „ Оскар “ - „ Уроците на Блага “ на реж. Стефан Командарев, влезе в формалната селекция на 18-ия “Romе Film Fest ” („ Festa del Cinema “). Това заяви шефът на Българския културен институт Жана Яковлева.

„ Няма нищо инцидентно в този живот!!! Безумно съм щастлива!!! “, разяснява Яковлева.

Добрата вест за следващия триумф на към този момент спечелилия влиятелни оценки български филм, идва директно след визитата на министъра на културата Кръстю Кръстев в Рим, където той откри 16-ото издание на Празника на българското кино и се срещна с президента на световноизвестната киностудия “Cinecittà ” - Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес. Заедно с тях Кръстев набеляза съответни благоприятни условия, с помощта на които България и Италия да си сътрудничат във връзка с кинематографските и аудиовизуалните копродукции, както и тяхната дистрибуция в България и Италия. Също по този начин министърът на културата насочи покана към представителите на италианското кино да посетят България, с цел да се включат в обществена полемика с представители на бранша през ноември.

В изявление за Българска национална телевизия във вторник министър Кръстю Кръстев удостовери, че Министерството на културата ще помогне на плана за най-хубаво показване на българската кандидатура за „ Оскар “ - кино лентата на Стефан Командарев „ Уроците на Блага “.

Осемнадесетото издание на „ Римския кино фестивал “, който е публично приет от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти FIAPF, ще се организира от 18 до 29 октомври 2023 година Събитието ще има спомагателен ден на програмиране, подобаващ на продължителността на други известни интернационалните фестивали, като този в Кан. Категорията, в която ще се състезава нашият „ Уроците на Блага “, дружно с още 17 интернационалните кино лентата, е „ Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден “.

Филмите в спортната част ще бъдат оценени от жури, формирано от експерти в региона на киното, културата и изкуствата. Артистичният шеф на фестивала Паола Маланга ще бъде подпомагана от селекционна комисия, формирана от: Джована Фулви, специалист по азиатско кино и един от програмистите на филмовия фестивал в Торонто; Енрико Магрели, кино критик, някогашен шеф на Международната седмица на критиката; Емануела Мартини, кино критик, някогашен шеф на филмовия фестивал в Торино; Нико Марцано, началник на отдела за кино на ICA ( “Институт за модерно изкуство в Лондон ”); Алберто Пецота, кино критик и историк, някогашен член на селекционната комисия на Международния кино фестивал във Венеция.

Предишните издания означиха присъединяване във Феста на доста от „ героите “ на международното кино. Много от филмите са печелили най-високите награди, като “Оскар “ и “Златен глобус ”, най-известните награди в европейското кино, като Европейските кино награди, „ Сезар “ и „ Гоя “, или в италианското кино, от „ Давид ди Донатело “, до сребърните ленти.

Тазгодишната стратегия на фестивала ще включва и други неконкурсни секции, срещи с публиката, събития, специфични прожекции и трибюти.

„ Римския кино фестивал “ ще се организира в “Auditorium Parco della Musica ”, където ще бъдат ситуирани главните прожекционни зали и обширният червен килим, един от най-големите в света. В програмата ще бъдат включени и други местоположения и културни обекти на столицата.

Организатор на „ Римския кино фестивал “ е “Fondazione Cinema per Roma ”. Артистичен шеф e Паола Маланга, публицист и кино критик, един от създателите на списание “Duel ” и един от главните сътрудници на “Dizionario dei Film ” ( “Речник на филмите ”) на Паоло Мерегети, създател на известни есета за някои на огромните създатели на международното кино и зам.-директор на “Rai Cinema ”.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР