Българското предложение за най-добър чуждестранен филм за наградите Оскар 2022

...
Българското предложение за най-добър чуждестранен филм за наградите Оскар 2022
Коментари Харесай

БГ предложението за Оскар - решението и критиките

Българското предложение за най-хубав задграничен филм за премиите " Оскар " 2022 година ще е " Страх " на режисьора Ивайло Христов. Изборът провокира неодобрение у част от хората, взели участие в комисията.

Един от членовете на комисията Теодор Ушев счита, че в случай че тази комисия е гласувала присъствено, нямаше да изберат " Страх ", а " Жените в действителност плачат ".

В " Денят стартира с Георги Любенов " тематиката разясниха проф. Божидар Манов, ръководител на комисията, и доцент Александър Донев.

" Тази година заглавията, които отговаряха на изискванията, бяха единствено четири - въпросният " Страх ", " Жените в действителност плачат " на Мина Милева и Весела Казакова, " Февруари " на Камен Калев и " Засукан свят " на Мариус Куркински " - сподели проф. Манов.

Той изясни, че отсъстващите членове са показали авансово хартиени фишове със записано заглавие в запечатан плик на администрацията на Националния кино център. В деня на съвещанието пликовете, дружно с тези на присъстващите, се отварят и излиза наяве кой защо е дал своя вот. Проф. Манов счита, че изборът е законен.

" Мисля, че не става въпрос единствено за усет. Тъй като става въпрос за кино лентата, който съставлява българската страна, който основава интернационалната визия за актуалното българско кино, сходни решения не могат да се вземат въз основа на персонални пристрастия ", съобщи доцент Донев.

Според него процедурата не е извършена по метод, по който подхожда на новоприетия закон и устав. Защото в случай че тази комисия замества Националния съвет за кино, който по новия закон и устав се назначава от министъра на културата, по този начин е било редно и тази комисия също да бъде назначена от министъра на културата. Освен това той твърди, че има някогашни пристрастия във връзка с претендентите на членовете на комисията, които Националният кино център е подценил.

Още от полемиката вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР