Българското правителство поставя под риск въздухоплаването в България, българският износ

...
Българското правителство поставя под риск въздухоплаването в България, българският износ
Коментари Харесай

БСП: ГЕРБ опрощават за 10 години таксите на акционера на Летище София

Българското държавно управление слага под риск въздухоплаването в България, българският експорт и българският туризъм

„ Правителството на Герб и техните спътници приготвят изненада която ще бъде скъпо струваща на българския народ. Тази изненада е следната. Миналата година през юли държавното управление на ГЕРБ в една доста тясна задушевна конюнктура без медии, тихичко в Министерски съвет подписа прелиминарен концесионен контракт за летище " София ". Сега ръководещите желаят да приберат заплащането по контракта от 550 млн. без Данък добавена стойност в бюджета и от багажа на джипката да раздадат парите преди изборите и да създадат една голяма услуга на концесионера и да му опростят концесионните такси.

Как да ги опростят? Те желаят да опростят на концесионера таксите за първите 10 години и те да се реалокират за последните 10 години на контракта. Тоест 10 години българският бюджет ще пием студена вода, откакто джипката раздаде 550 млн. лева без Данък добавена стойност. " Това съобщи на конференция в централата на Българска социалистическа партия националният представител Румен Гечев.

Гечев попита рирорично двете страни не са забелязали през месец юли 2020 година в Европа и в целия свят има един проблем, който се назовава COVID-19: „ Ние допускаме, че те са знаели. След като са знаели се пита за какво няколко месеца по-късно концесионерът желае да се създадат съществени отбивки в контракта за десетки и стотици милиони евро в негова изгода.

Социалистът акцентира, че договорът е подписан през юли предходната година - в разгара на пандемията от ковид: „ И двете страни са били наясно с казусът Ковид-19. Защо той не е отразен в контракта? И по какъв начин държавното управление в лицето на премиера Борисов и концесионерът са планували, че COVID-19 ще трае още 25 години. " Как познаха, че COVID-19 ще се развива толкоз дълго, че ще освободим за първите 10 години заплащанията на тези концесионни такси. Тук има нещо гнило не в Дания, а в България. Двете страни са знаели, че ще подпишат в стеснен кръг един контракт, тихичко и умерено, без доста звук, ще усвоят тези 550 млн. без Данък добавена стойност, само че са споделили на концесионера „ вие потрайте няколко месеца, ние ще ви създадем спомагателни отстъпки. "

Румен Гечев напомни, че сключването на самата договорка провокира остри реакция от Българска социалистическа партия в Народното събрание, от неправителствени организации, от стопански специалисти и от водещи медии в България, тъй като държавното управление не можа да изясни за какво дава договорката на компания, която предлага ниска цена и второ-трето място за концесионни такси.

„ Обяснението е доста елементарно - държавното управление е желало да подписа контракт с концесионер който ще заплати незабавно тези 550 милиона без Данък добавена стойност, с цел да ги усвои преди изборите без да го интересува какво ще стане с вложенията. Какво става с интереса на българската страна? Какво става със градежа на 3-ти терминал? Кога ще стане това? Та те още в този момент започнаха да се извиняват, че нямало да могат да изпълнят програмата поради коронавирус ", обърна внимание на отговорностите на концесионера на летище София депутатът от Българска социалистическа партия.

„ Какво прави Бойко Борисов? Усвоява парите преди изборите и оставя на идващите държавни управления да вземат решение проблемите. ", разяснява проф. Гечев. Той изясни, че те не са единствено стопански, а и слагат под въпрос националната сигурност.

„ Те слагат под риск въздухоплаването в България, българският експорт и българският туризъм. Сега разбираме, че концесионерът желае да усили летищните такси.

Правителството слага под риск българският туризъм, защото смяната в летищните такси ще усили цената на билетите.

Увеличението на летищните такси ще оскъпи вноса и износа на българските компании и ще донесе тежест върху стопанската система. "

Румен Гечев акцентира, че държавното управление на Борисов желае да осъществя контракт, с който българският народ - най бедният в Европейският съюз да влага непознати вложители. „ Само това ни липсва в този момент. Защо това държавно управление не опрощава данъчни заплащания на дребни български компании? "

Народният представител от Българска социалистическа партия настоя Борисов и министърът на превоза Желязков, да отговорят за какво са определени:

„ За да улеснят развиването на българската стопанска система и да притеглят непознати вложители, които да дойдат с техни средства, да строят и да печелят в България, или те подписват някакви контракти, при които най-бедната нация в Европейски Съюз би трябвало да им плащаме, тъй като вложителите ще стоят тук и няма да заплащат нищо? "

„ Ние настояваме държавното управление да даде отговор за какво бърза последните седмици преди изборите да подписва спомагателни съглашения с концесионера? Управляващите желаят парите в този момент и незабавно, преди изборите.

Борисов и министрите му дължат на българския народ отговори за какво най-бедната нация в Европейски Съюз би трябвало да заплаща сметката на непознати вложители и да цялостни български джобове или чекмеджета ", съобщи проф. Румен Гечев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР