Българското правителство подписа меморандум за сътрудничество с две частни компании

...
Българското правителство подписа меморандум за сътрудничество с две частни компании
Коментари Харесай

Инвеститор за 1 млрд. долара в България твърди: Вече нямаме нито руски инвеститори, нито руски клиенти

Българското държавно управление подписа меморандум за съдействие с две частни компании по отношение на планирането и осъществяването на новаторски планове в областта на енергетиката. Според формалното известие на Министерство на енергетиката, това партньорство може да обезпечи вложения на стойност към 1 милиарда $, разяснява Actualno.com.

Името на една от двете компании, обаче разбуни духовете у нас, защото съгласно изданието bird.bg, тя е обвързвана с съветския олигарх Алберт Авдолян, който се счита за доближен на Сергей Чемезов, началник на " Ростех ". Чемезов е посочван като един от най-доверените хора на съветския президент Владимир Путин и част от описите със глобени от Съединени американски щати и Европейския съюз след анексирането на Крим. Двете фирмите, подписали меморандума у нас, са английската Gemcorp Capital Management Ltd. и американската IP3 Corporation.

Името на първата компания е познато в България, защото Gemcorp беше един от трима вложители от консорциум, който през 2014 година водеше диалози за рекапитализиране и преструктуриране на изпадналата в неплатежоспособност Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Останалите два вложителя бяха австрийската компания EPIC и Фонда на генералния държавен запас на Султаната на Оман, който имаше миноритарен дял в КТБ. Основател на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, като точно той подписа настоящия меморандум в наличието на премиера на България Кирил Петков. На уеб страницата на компанията е посочено, че Бостанджиев е създател и ръководител на управителния съвет. Преди да основе компанията, той е бил изпълнителен шеф на VTB Capital UK, английското звено на съветската VTB Bank, която попадна под интернационалните наказания вследствие на съветското нахлуване над Украйна. Бостанджиев е бил и сътрудник в Goldman Sachs в Лондон, като е управлявал взаимно интервенциите свързани с разрастващите се пазари в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка.

Според визитката, българинът е стартирал кариерата си в Merrill Lynch във Франкфурт през 1998 година. Бизнесът на Gemcorp се разделя на три съществени действия: Gemcorp Capital, която обезпечава финансиране за планове в разрастващи се пазари, Gemcorp Commodities Trading, предлагаща финансиране и решения в областта на пазарите на физическите първични материали и Gemcorp Energy, фокусирана върху създаването на енергийни решения в Африка, излиза наяве от уеб страницата на компанията. Фирмата, с която

България подписа меморандум, носи името Gemcorp Capital Management Ltd. Нямаме съветски вложители Преди седмица, на 17 март тази година, Gemcorp разгласяват позиция на формалния си уебсайт във връзка с войната в Украйна в подтекста на интернационалните финансови и стопански наказания, наложени на Русия. Компанията показва, че първичен вложител във фонда Gemcorp Capital е било съветско лице, което в никакъв случай не е било обект на наказания. Инвестицията е била осъществена след засилени инспекции за сходство. Инвеститорът е излязъл от фонда през октомври 2020 година, като понастоящем в компанията няма съветски вложители. " Сега нямаме съветски вложители или клиенти.

Първоначален вложител във фонда Gemcorp Capital бе съветско лице, което в никакъв случай не е било обект на наказания. Тази инвестиция мина през строги KYC (Know Your Customer, бел. ред.) и засилени инспекции за сходство. Този вложител напусна фонда през октомври 2020 година Не сме имали други съветски вложители ", написа в известието. По отношение на активността на компанията в Русия, Gemcorp показват в известието, че тяхното звено Gemcorp Commodities Trading е оперирало бизнес за изкупуване на зърно в Русия през 2019 и 2020 година. Този бизнес обаче е бил преустановен през първата половина на 2021 година вследствие на отрицателни пазарни условия, като офисът на компанията в Русия е бил затворен в средата на същата 2021 година. " Ние сме световен бизнес, който обслужва клиенти в разрастващите се пазари по целия свят. Русия беше основен снабдител на зърно за някои от тези клиенти, само че доставката на съветско зърно беше относително дребна част от цялостния ни бизнес в интернационален проект. Gemcorp Commodities Trading, бизнесът за търговия със артикули на Gemcorp Group, управляваше бизнес за изкупуване на зърно в Русия през 2019 и 2020 година, само че този бизнес беше закрит през първата половина на 2021 година след отрицателни пазарни условия. Нашият офис в Русия беше затворен в средата на 2021 година ", написа в известието.

Още при започване на същото известие, компанията осъжда войната в Украйна: " Ужасени сме от нещастието, която се случва в Украйна след нашествието на Русия, която осъждаме от все сърце. Нашите мисли са с украинския народ, който е почтена жертва на непредизвикана експанзия ". Gemcorp дава да се разбере, че има поради интернационалните наказания против Русия и съветски лица и ще се съобрази с тях. " Gemcorp Group има световна политика за наказания, която изисква от цялата група съблюдаване на всички съществени закони за наказания, в това число Европейски Съюз, Обединеното кралство, Съединени американски щати и Организация на обединените нации. Имаме специфичен екип от експерти по сходство, които наблюдават за спазването на нашата световна политика ", прибавят от компанията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР