Българското правителство да получи мандат за предоставяне на хуманитарна, финансова

...
Българското правителство да получи мандат за предоставяне на хуманитарна, финансова
Коментари Харесай

България да даде техническа, но не и военна помощ на Украйна, реши външната комисия в парламента 

Българското държавно управление да получи мандат за даване на филантропична, финансова и техническа помощ за защитни цели съгласно потребностите на Украйна. Това обаче не включва оръжия и муниции.

Такова проекторешение одобри в сряда вечерта външната комисия в Народното събрание по предложение на “Продължаваме смяната ”, импортирано директно преди съвещанието. То получи поддръжката на 11 депутати против пет гласа “против ” и нито един “въздържал се ”, заяви Българска телеграфна агенция.

Предложенията на “Демократична България ” и ГЕРБ за даване на военно-техническа помощ на украинците бяха отхвърлени. Срещу тях предстоящо се оповестиха от Българска социалистическа партия и “Възраждане ”.

Ако проекторешението бъде подкрепено от болшинството в пленарнатра зала, това ще значи, че България и Унгария ще останат единствените страни членки на Европейския съюз и НАТО, които няма да провиснал военна помощ на Украйна.

Заседанието на парламентарната външна комисия се организира на фона на визитата на в София. По-рано в сряда той сподели, че “тези, които не желаят, които се двоумят, които приказват против доставките на оръжия и военно съоръжение за Украйна, те на процедура поддържат съветската експанзия и избиването на наши жители “.

Българският боен министър Драгомир Заков, който участва на разискването във външната комисия, обаче изрази по-различно мнение пред депутатите.

Той разви тезата, че “по отношение на опциите на въоръжените сили, това от което Украйна най-вече има потребност сега, от същото нещо доста имат потребност и въоръжените сили на България ”. Заков уточни, че се е наложило да подпише заповед за освобождение на военновременен ресурс, с цел да може българската войска да има задоволително муниции, с цел да организира учения по отношение на актуалната обстановка.

Според него страната е трябвало да вземе обсъжданото сега решение още в първте две седмици от съветската военна инвазия, тъй като “етапът на рецесията сега е подобен, че може да се окаже, че България няма с какво да помогне ”.

Депутатът от “Продължаваме смяната ” Атанас Михнев пък сподели, че “България е направила своя геополитически и исторически избор да бъде част от Европейски Съюз и НАТО ” и партията му “стои от тази страна на барикадата ”.

“Няма подозрение, че ние поддържаме украинския народ по всички вероятни способи и се опитваме да разтеглим мандата на тази поддръжка с препоръчаното решение ”, добави Михнев с уточнението, че това проекторешение е резултат от договаряния в съдружния формат с Българска социалистическа партия, “Има подобен народ ” и “Демократична България ”.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия поддържа позицията на лидерката си и вицепремиерка Корнелия Нинова, заявявайки, че е от хората, “които са изрично последователи на участието в Европейски Съюз и в НАТО, обаче съм срещу това ние да предоставяме смъртоносни оръжия на Украйна ”.

Ангел Георгиев от “Възраждане ” също се придъжаше към партийната позиция по въпроса като сподели, че даването на военна помощ на Украйна не е в полза на България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР