Българското посолство в Румъния е готово с организацията на предсрочните

...
Българското посолство в Румъния е готово с организацията на предсрочните
Коментари Харесай

Българското посолство в Румъния е готово с организацията на предсрочните избори

Българското посолство в Румъния е готово с организацията на предварителните избори. Това съобщи дипломат Радко Влайков. Очаква се искащите да гласоподават по традиция да са под 300 души, което значи, че вотът ще е с хартия. Също по традиция българите от остарялата историческа диаспора в Румъния не гласоподават за установяване на политиката в България. Румъния признава националните малцинства и те са показани посредством депутати в Народното събрание.

Интерес да гласоподават има измежду българите, които са отишли да живеят в Румъния през последните 20 години.

" Те ще бъдат дейните гласоподаватели. Възникват доста постоянно проблеми за персонални документи с изминал период, за хора, които за първи път ще гласоподават отвън България. Ние решаваме доста сполучливо зародилите проблеми с Министерство на външните работи, а при нужда и с ЦИК ", разяснява Радко Влайков, дипломат на България в Румъния.

С депутата, който показва българската общественост в румънския парламент Георги Наков се срещаме в Стар Бешанов, региона, където от XVII век живеят най-вече българи. Тук е паметникът на българския католически свещеник Никола Станиславич, спомогнал за установяването на поселищата на българските бежанци след Чипровското въстание. Георги Наков изяснява, че по-голямата част от тези остарели преселници нямат българско поданство.

По думите на Георги Наков, има сериозен интерес измежду румънските политици към изборите в България тъй като сем дружно в европейския път на развиване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР