Българското общество се промени през последните години. Такава констатация направи

...
Българското общество се промени през последните години. Такава констатация направи
Коментари Харесай

Харалан Александров: Намираме се в ситуация на нарастващ хаос, нужен е нов тип лидерство

Българското общество се промени през последните години. Такава констатация направи общественият антрополог Харалан Александров в ефира на Българска национална телевизия.

По думите му са се случили няколко основни неща, едното от които той дефинира като отдръпване на хората от политическо и обществено присъединяване – незаинтересованост, самоизолация, пасивно-агресивен митинг. Второто е фрагментация, затваряне на групите в самодостатъчни общности, за което доста са съдействали обществените мрежи. Третият основен развой е поляризацията, която беше явна и при отминалите кметски избори в София – сега, в който едното опълчване беше снето с отпадането на претендента на ГЕРБ от изборната конкуренция, породи ново опълчване по линията Терзиев-Григорова.

„ Намираме се в обстановка, заредена с непрекъснато повишаване на хаоса “, уточни Харалан Александров.

Той разяснява, че в предишни години България беше бенефициент на сигурност, подредеността се внасяше извън – от Европейски Съюз и НАТО. Днес обаче в света има повече неустойчивост.

Социалният антрополог означи, че е належащо да се регламентират връзките в ръководството на страната ни – другояче партиите ще продължат да губят престиж.

„ Вече не може да не престават да се държат все едно принудително са в тази връзка “, акцентира той, като предвижда, че в случай че ръководещите не проявят просветеност, ще отворят място за различни планове, в това число с различна геополитическа ориентировка. По думите му е неотложно евроатлантическите партии да реализират повече единодушие.

„ Много набъбна хаосът, би трябвало конструкция, а структурата е правилник, единодушие “, уточни Харалан Александров.

Той разяснява, че въпросът опира до споделената отговорност, само че не е уверен до каква степен партиите в ръководството са подготвени да я носят – не е уверен, че в средносрочен проект ползата на ГЕРБ е да бъде в това държавно управление.

„ Въпросът е дали са подготвени да жертват нещо от остатъчния си добър облик, с цел да свършат нещо “, добави общественият антрополог.

Той разяснява и процесите в Движение за права и свободи.

По думиге му, Ахмед Доган е доста повече от политически водач и визионер – той е в ролята на всесилен влъхва, „ нещо като стареца от планината, който постоянно се появява и има вълшебен качества да трансформира оловото в злато “.
Това се случва с Делян Пеевски, който беше страховито демонизиран, установи Харалан Александров, като добави, че в случай че Движение за права и свободи довърши „ процеса на трансмутация “, може да се окажем сюрпризирани от резултата.

По отношение на обществото като цяло антропологът уточни, че повишаването на ентропията в една система може да е опция за развиване – или ще тръгнем към декаданс, или към развиване, само че развиването изисква различен вид водачество, инклузивно (включващо повече хора и общности - б.р.).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР