Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото

...
Българското общество очаква активна законодателна дейност от страна на 49-ото
Коментари Харесай

Радев настоява новите депутати да приемат законите, свързани с Шенген и Плана за устойчивост

„ Българското общество чака дейна законодателна активност от страна на 49-ото Народно заседание, която да подсигурява, както плануваните за страната ни средства по Плана за възобновяване и резистентност, по този начин и присъединението на България към Шенген още тази година. “

Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща на „ Дондуков “ 2 с члена на Европейската счете палата Илиана Иванова, заяви прессекретариатът на президента.

По думите на Радев нужните проектозакони към този момент са направени от служебното държавно управление и то чака поддръжка от страна на Народното събрание за тяхното приемане.

Чрез одитната си активност Европейската счете палата прави оценка успеваемостта и законосъобразността на дейностите на Европейски Съюз, за да способства за тяхната отчетност и бистрота. По време на диалога бяха разисквани констатациите от Годишния отчет на Европейската счете палата, както и работата на страната ни със средствата от европейските фондове.

През последните години България се утвърждава като благонадежден и правилен сътрудник на Европейската счете палата и в последния отчет на органа е дадена като образец за положително съдействие сред одитните и ръководещите органи в кохезионната политика, стана ясно в границите на срещата. Обвързването на кохезионната политика с върховенството на правото обаче изисква съответни дейности от България за наваксване на неприетото в предходния парламент законодателство, което забавя и усвояването на средствата по ПВУ, бе общата позиция по време на диалога.

Все повече страни от Европейски Съюз подхващат дейности за предоговаряне на своите Планове за възобновяване и резистентност, с цел да усъвършенстват или трансформират заложените в тях планове, с цел да ги осъществят в реалистични периоди и с цел да реализиран по-бързи резултати, стана ясно по време на срещата. Държавният глава акцентира, че гарантирането на стабилно бъдеще на българската енергетика е приоритет и следва деликатно да бъдат премислени периодите, нужни за построяването на нови енергийни мощности. Затова при всяко евентуално затваряне на топлоелектрически централи, за което някои от последните български държавни управления са поемали задължения, следва авансово да бъде обезпечена реалистична екологична опция за произвеждане на електрическа енергия, както и да бъде обезпечена обществената непоклатимост в прехода към създаване на зелена стопанска система.

По време на срещата президентът открои и напъните на служебното държавно управление за повишение на информираността на дребните и междинни предприятия и улеснение на техния достъп до средствата от европейските фондове. В резултат на тези дейности се регистрира и значителен растеж в заявките за достъп до европейско финансиране по разнообразни европейски стратегии. Румен Радев означи и подхванатите дейности за основаване на индустриална зона край Доброславци, към която към този момент има деклариран интерес от стратегически вложител в бранша на автомобилостроенето, което може да промени интернационалния образ на България като капиталова дестинация и качествено да усъвършенства бизнес средата у нас.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР