Българското дружество за защита на птиците е неправителствена организация, която

...
Българското дружество за защита на птиците е неправителствена организация, която
Коментари Харесай

Кучетата, които спасяват животи

Българското сдружение за отбрана на птиците е неправителствена организация, която от 34 години работи в социална изгода с съществена цел опазването на дивите птици, техните местообитания и биоразнообразието като цяло. Част са от - най-голямата интернационална природозащитна организация в света със 100-годишна история.

Тя сплотява напъните на партньорски организации от 117 страни на шест континента с задача опазването на птиците и природата. Мисия, която от време на време се оказва доста сложна за осъществяване, поради дейностите на хората. Едно от най-пагубните е противозаконното потребление на токсини в дивата природа.

Това е измежду най-сериозните рискове за биоразнообразието в международен мащаб и се подрежда преди всичко като опасност за съществуването на доста съответни скотски типове. И макар че използването на отровни примамки у нас е неразрешена със закон, постоянно той бива нарушаван.
 Дългоклюн вретенар, Атанасовско езеро и новият тип птица, открита на територията на България
Нов тип птица за фауната на България

Какво можем да забележим на територията на Атанасовското езеро

" Това е неселективен способ за битка (с хищници, например), който съвсем в никакъв случай не доближава до мечтаната цел, само че поразява голям брой други жертви ", изяснява Николай Терзиев. Той е част от екипа на Българско дружество за защита на птиците, отговорник природозащитни действия и към този момент шест години лидер на Барс - особено подготвено куче за битка с отровите в дивата природа.
 Николай Терзиев и Барс

Николай Терзиев и Барс

" Ако, да предположим, имате малко животновъдно стопанство, което бива нападнато от вълк, и решите да се саморазправите с него, като нарушите закона и заложите отровна стръв, вероятността да умъртвите вълка клони към нула. Вълците са изключителни интелигентни, подозрителни и съобразителни. Но броят на починалите други животни може да бъде грамаден. "

Николай коментира, че в практиката на сдружението имат тъкмо такива случаи, при които отровените животни са пастирски кучета (тези, които в действителност би трябвало да пазят стадата от хищници), ловни кучета, диви свине, таралежи, вранови птици, орли и най-много лешояди, които съзнателно идват да почистят мястото, като се нахранят.

" Затова обичаме да съпоставяме отровните примамки с противопехотни мини. Не знаете кой ще " стъпи " на тях, а и съвсем в никакъв случай не е обектът на вашите стремежи. Допълнително, всяко мъртво животно от отрова може да се трансформира в нова отровна стръв. Сами разбирате защо става въпрос. "

Едни от най-честите жертви на отровните примамки се оказват всеядните животни, хищниците и най-много естествените естествени санитари, каквито са лешоядните птици. " Екологичната функционалност на последните е несъизмерима. Екосистемните услуги, които тези превъзходни животни дават на нас, хората, и всички други създания в природата, не могат да бъдат сменени ", безапелационен е Николай.

И поддържа своите думи с обстоятелства, като коментира по какъв начин високата киселинност в стомасите еволюционно приспособява тези птици като най-успешните летящи чистачи. Всяко попаднало там мъртво животно или органически излишък неизбежно са разгражда, а така се унищожават патогени, предизвикващи болестни положения, които биха били съдбовни за другояче здравите популации и даже за хората.

" Лешоядът се храни с това, което би могло да убие други. В стомаха на тези птици се унищожава даже антракс. "

Проблемът идва, когато в откритите от лешоядите трупове на животни има синтетичен препарат, основан не от природата, а от химическата промишленост. Птиците не могат да преработят неестествените отрови и умират. Неслучайно когато става дума за редки и застрашени животни, лешоядите заемат едни от челните места.

Но по какъв начин работи законът в такива случаи? В Европа законодателно нещата са близки до нашите в България. В Испания и Унгария работят екипи с кучета за битка с отровите. Всъщност испанците основават и първи стартират да ползват тази новаторска методика. Отскоро тя е реалност и в Италия, Австрия, Франция, Словакия, Гърция.

Николай споделя, че в тези страни виновните институции, службите и локалните общности са по-ефективни спрямо България, само че от Българско дружество за защита на птиците не губят религия и са сигурни, че се движат в вярната посока. И го вършат от години.
 Снимка 599446

Първите стъпки вършат със основаването на работна група, която включва техни сътрудници от държавния и неправителствения бранш, специалисти от чужбина - хора, които имат отношение и опит по въпроса. Благодарение на тази група в България е създадена и призната Национална тактика за битка с отровите.  С течение на времето посредством нея и благодарение на засилена връзка сред природозащитници, специалисти, полиция, ветеринарни служби и еко министерството се задвижват процеси, чиито резултати към този момент са налице.

Част от тези резултати неизбежно е закупуването, обучаването и идването в страната ни на две нови кучета за битка с отровите от Испания - Пойзън и Дубай, с които Министерство на вътрешните работи към този момент интензивно работи от месец.

" Да, знаем, че две кучета (с нашият ветеран-пионер, Барс - три) няма да бъдат задоволително, само че всяка крачка в вярната посока е стъпка по-близо до решаването на казуса ", безапелационен е Николай.

А за шестте години работа с Българско дружество за защита на птиците Барс има 200 патрула, търсения и инспекции, близо 2000 км на терен, 40 открити отровени животни и примамки и повече от 300 скотски останки. Едни в действителност забележителни резултати.
 Барс

Барс

Но това надалеч не е всичко. Съвместно с други свои колеги, Българско дружество за защита на птиците интензивно работят и за основаването на лаборатория, която да може да изследва и определя типа на откритите отрови. Защото и това е не дребен проблем сега.

От поставят големи старания да популяризират и положителните, и неприятните вести от работата си. Смятат, че информацията, поднесена по чист и открит метод, е едно от най-силните средства за смяна на самосъзнанието.

" Ние, българите, доста обичаме природата си и се гордеем с нея. Точно по тази причина би трябвало да се опитаме да я запазим, като стартираме с тези, които имат най-голяма потребност от протекция - уязвимите типове на ръба на изгубването. " А кучетата за битка с отровите са безспорен съдружник в това начинание.

Колко време лишава образованието на куче за разкриване на токсини?

Ако животното е добре определено и вярно социализирано - няколко месеца. Много значима е връзката сред куче и лидер. Тя може да форсира или забави този развой. След поставените основи, всеки един случай е опит за екипа, което по предписание го сближава и сработва повече и повече. Разликата в това отношение сред хора и кучета не е огромна - учим се до края на живота си. Може би това е и една от аргументите типовете ни са събрали еволюционните си пътища преди 35 хиляди години.

Какви породи са подобаващи?

Всички породи с положителни работни качества. Ловните имат доста положително подушване и в случай че се работи с тях стават чудесни следови кучета. За мен обаче класиката са белгийска овчарка малиноа и най-много работните разновидности на немското овчарско куче.
 Снимка 599447

Как минава един ден ваш ден с Барс?

Обикновено стартира рано заран с разходка и подготовка, и приключва вечер - отново с разходка и подготовка. Така е, когато е умерено и нямаме случай. Ако обаче имаме сигнал и търсим - зависи какво ще намерим и дали имаме заложени отровни примамки, жертви от първично, вторично и така нататък тровения. В този случай светлата част на деня се издължава и губи към средата на нощта с предоставяне на показания пред органите на реда, а всичко свършва с едно изтощено, само че доста щастливо куче пред огромна купа с гранули.

Как си сътрудничи Българско дружество за защита на птиците с екипа на МВР и с техните кучета за битка с отровите?

Целият развой по подкрепяне основаването на такива екипи стартира още с появяването на нашето първо в страната противоотровно куче - Барс. В резултат на положителните взаимоотношения сред нашата организация, Главна дирекция " Национална полиция ", наши сътрудници от чужбина, в Испания бяха изпратени за образование двама инструктори от полицията, бяха закупени и подготвени две белгийски овчарки, които дойдоха на 15 ноември и сложиха началото на първите екипи за битка с токсини към полицията в страната.

Иначе казано, Барс към този момент не е самичък в тази борба. И в случай че можем да помогнем, да спомагаме на сътрудниците в нелеката задача по разкриването на тези случаи - постоянно ще бъдем отсреща. А в персонален проект аз на драго сърце бих се учил от някои от инструкторите, тъй като тук приказваме за хора с по 20 годишен опит в работата със служебни кучета, които в действителност обичат работата си. А ние всички имаме какво да учим до момента в който живеем, нали по този начин?
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР