Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията Зрънце

...
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията Зрънце
Коментари Харесай

Започва кампанията "Зрънце любов" за подхранване на пойните птици

Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) започва акцията „ Зрънце обич ” за поддържане на дивите пойни птици през зимата. Какво значи това? Някои от птиците, които познаваме - синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е извънредно мъчно да оцелеят, изключително когато падне сняг. Те имат потребност от спомагателна сила, с цел да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем - като им дадем шепа семки. За задачата сдружението провежда слагането на хранилки за птици в паркове, градинки, пред публични здания и офиси.

Защо е значимо да помогнем на птиците през зимата? Истината е, че от тяхното оцеляване, подвластен и ние хората, тъй като всичко в екосистемата е обвързвано. Ето един образец от София: всички обичаме столичните кестени, които красят огромните паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на града и обезпечават чист въздух, хладина и сянка през лятото. Кестените са дом на доста жители – инсекти, гризачи и птици, само че някои от тях са вредители. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на рисковия листоминиращ молец, който унищожава дърветата. Единственият му натурален зложелател, открит досега, е синигерът. Той е прочут естествен санитар. На ден изяжда голямо количество инсекти – колкото е личното му тегло. В интервала до момента в който храни дребните си, едно семейство синигери може да изяде няколко стотин кг инсекти.

Може би си мислите, че птиците се оправят добре и без нас и нямат потребност от помощ? Истината е, че съгласно изследване на Българско дружество за защита на птиците през последните 6 години домашното врабче понижава с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а огромният синигер – с 13%. Дали София ще бъде идната столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат изцяло? Това зависи от всички нас…

Тази година акцията e още по-мащабна и в нея може да се включи всеки, който обича природата. За задачата би трябвало единствено да извършите своя хранилка от остаряла пластмасова бутилка, да я поставите на балкона, в двора или в най-близкия парк и постоянно да я цялостните със слънчогледови семки. Ако желаете можете и да извършите подаяние, с цел да може дружествтото да поддържа над 100 хранилки на публични места в страната.

А ето и няколко къси съвета по какъв начин да извършите своя хранилка от остаряла бутилка:


 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР