Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата

...
Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата
Коментари Харесай

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо сдружение е обезпокоено от партийно-политическия метод към желаната от служебния министър председател Главчев промяна на министъра на външните работи в миг на комплицирана интернационална конюнктура. Това се споделя в позиция на сдружението за настояването на Димитър Главчев президентът Румен Радев да смени външния министър в служебния кабинет Стефан Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. От организацията показват, че в актуалната обстановка повече от всеки път са нужни висока експертиза и отбрана на ползите и националната сигурност на страната.

" Очакваме и се надяваме президентът да откри заслужен метод да вземе отношение към този проблем в сходство с ползите на страната и своето високо състояние ", акцентират дипломатите. Те декларират, че се е очаквало с дефинират на Стефан Димитров за длъжностен министър на външните работи да продължи практиката в служебните държавни управления на Радев за ръководители на Министерството на външните работи (МВнР) да се назначават кариерни дипломати.

От Българското дипломатическо сдружение акцентират, че Стефан Димитров е експерт от доста висока класа и е прекарал цялата си професионална кариера в Министерство на външните работи, като е минал през позиции, потвърдили неговата експертиза. " Той постоянно е бил в поддръжка на тези цели, които България има. В нито един от многочислените мнения по отношение на неговото уволняване, професионалните му качества не се слагат под подозрение ", се споделя още в позицията.

Дипломатите показват, че предлагането за промяна на външния министър е било неприятна изненада, евентуално и за множеството от интернационалните сътрудници на страната ни. Според тях посочените доводи за отстраняването на Димитров от поста седем дни след назначението му са несъстоятелни и не заслужават да бъдат коментирани съществено. " Нищо от началото на ръководството на служебното държавно управление не даваше съображение да се приказва за смяна във външнополитическата теория на страната, за което спекулираше водача на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към настоящия министър на външните работи ", декларират от дипломатическото сдружение.

От организацията акцентират, че желаната промяна на външния министър е демонстрира, че държавното управление е политическо, а не експертно, както се чака от един длъжностен кабинет. " Тя е израз и на неистовия блян на ГЕРБ да овладее и държи всички лостове на външната политика и с непрестанни обети за евроатлантическа взаимност и преданост да си подсигурява индулгенция от западните сътрудници ", разясняват дипломатите. Те допълват, че в тази ситуация става дума явно за вътрешнополитически причини. Това показвало и по-сериозен проблем - че в България външната политика се преглежда не като национална, а като партийна, а личностите в един длъжностен кабинет - като партийни функционери. Не ставало дума за политики, а за персони и тяхната промяна.

" А по отношение на събитията и методът, по който министър председателят разгласи уволнението на служебния външен министър, то самият той загуби и остатъка на своите равно раздалеченост, интегритет и почитание и се принизи до " правилен боец " на партия, която го издигна ", се акцентира в позицията. Според дипломатическото сдружение в следствие от това външното ни министерство и българската дипломатическа работа са станали за смях, а престижът на страната ни е понесъл нов удар. Според организацията явно се цели нов скандал, евентуално за да се отвлече публичното внимание от проблемите в правосъдната система, правоохранителните органи и интернационалното самопризнание, че корупцията е прояла цялата ни държавна система.

" Предлаганият за нов външен министър настоящ зам. ръководител на ГЕРБ Д. Митов в предходното му съществуване на този пост се помни главно с неуспеха кандидатурата на И. Бокова за Горско стопанство на Организация на обединените нации и на неповторимия за страната ни късмет българин да оглави главната международна организация, както и с отхвърли България да заеме полагащото й се място на променлив член на Секретен сътрудник през 2018-2019 година в интерес на Полша по незнайни аргументи ", акцентират дипломатите. Те декларират също, че явно на времето президентът е имал своите учредения да откаже декрет за назначението на Даниел Митов за дипломат в Румъния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР