Българското акционерно дружество Неохим отправи предупреждение в петък, че високите

...
Българското акционерно дружество Неохим отправи предупреждение в петък, че високите
Коментари Харесай

Неохим се оплака от високи цени на газа и на квотите за въглеродни емисии

Българското акционерно сдружение " Неохим " насочи предизвестие в петък, че високите цени на природния газ в България, както и възходящите цени на квотите за въглеродни излъчвания, могат да доведат до " всеобщи съкращения на личния състав " и " опцията пускът на индустриалните мощности за амоняк " след плановия ремонт да бъде отсрочен за неустановен интервал.

В известие до Българската фондова борса и Комисията за финансов контрол от завода за минерални торове и химически артикули показват, че опасенията им са свързани от една страна с цената на природния газ. " В момента българските индустриални консуматори заплащат за естествения запас една от най-високите стойности в Европейския съюз ", се показва в известието.

Компанията напомня, че е вторият по величина след " Топлофикация София " потребител на природен газ в България и огромна част от разноските на сдружението са ориентирани към това перо.

" От управлението на компанията се надяват на ползотворни диалози и съглашения сред " Булгаргаз " ЕАД и акционерното сдружение " Газпром ", които да доведат до намаление цената на природния газ за индустриалните консуматори в България ", написа още в него.

Друг значителен проблем, пред който е изправено сдружението, е все по този начин възходящите цени на квотите за въглеродни излъчвания. " Неохим " АД е обект на въглеродни разноски посредством Европейската скица за търговия с квоти за излъчвания на парникови газове (ЕСТЕ). Поради тази причина торовият производител заплаща по над 25 евро за звук. Като при производството на всеки звук амоняк, който е нужен за изработката на минерални торове, се емитират по 2 тона въглеродни излъчвания. Миналата година компанията заплати над 15 млн. лв. за това, споделят от компанията.

Инвестиции

В " Неохим " очевидно въпреки всичко са оптимисти, защото компанията заяви още, че стартира вложения за над 7 милиона лв.. Пет милиона лв. от тях ще бъдат вложени в построяването на покрита повърхност за краткотрайно предпазване на химически артикули и минерални торове. Тя ще се простира върху 10 000 квадратни метра повърхност. Предвижда се вместимостта й да бъде над 23 000 тона.

Компанията

" Неохим " АД е правоприемник на Химическия комбинат в гр. Димитровград, стартирал индустриалната си активност на 5 ноември 1951 година Първоначално се създават азотни и фосфорни торове. Впоследствие са направени разширения, реконструкции и модернизации на индустриалните мощности. През 1987 година e въведен в употреба нов комплекс за производството на амоняк, азотна киселина и амониев нитрат.

В интервала 1992-1993 година се стопират инсталациите за произвеждане на сярна и фосфорна киселина, фосфорни торове, анилин и нитробензол.

Заводската инфракструктура е разпределена върху две площадки с обща повърхност 2300 декара, ситуирани на двата бряга на река Марица, отвън чертите на града. Отстои на 200 км югоизточно от София, в регион с добре развъртян ж. п. възел и наоколо до общоевропейските транспортни коридори № IV, IX и X.

Персоналът на компанията наброява 1 000 души.

Към края на първото полугодие на 2019 година компанията регистрира чиста облага от 1,344 милиона лв. , при 322 хиляди лв. за същия интервал на предходната година. Приходите от продажби порастват доста до 170 милиона лв. от 118 милиона лв. година по-рано. От доклада излиза наяве, че разноските за въглеродни излъчвания нарастват повече от двойно до 8,6 милиона лв. за шест месеца.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР