Българският вирусолог и председател на дружеството на вирусолозите проф. Радка

...
Българският вирусолог и председател на дружеството на вирусолозите проф. Радка
Коментари Харесай

Според проф. Аргирова няма нов щам на коронавируса

Българският вирусолог и ръководител на сдружението на вирусолозите проф. Радка Аргирова твърди, че няма нов вариант на ковид, защото разновидността, за която заговориха управляващите във Англия, е разказана в литературата още през март, циркулира в Европа от началото на юни, а взривът на болестта в Европа и България през октомври, ноември и декември се дължи точно на новата разновидност.

" Това въобще не е нов вариант, той е разказан в края на март. От началото на юни неведнъж в европейските списания беше упоменато, а и аз неколкократно съм казвала, че от дълго време към този момент не циркулира истинският китайски вариант от Ухан, а циркулира един мутантен вариант и това е точно този – J140D. Това е един мутант, който се е закрепил, откакто е настъпила разновидността, и този мутант се отличава с това, че е малко по-силно транзитивен, т.е. придвижва се по-лесно, както и заразяването е по-лесно спрямо истинския вариант от Ухан ", уточни Аргирова в изявление за БНР.

По думите ѝ " целият този взрив, който настана през последните два месеца в Западна Европа, се дължи точно на този вариант. Предполагам, че в този момент е стигнал Англия. За Европа това не е ново ", сподели Аргирова.

Тя изясни, че за мутиралия вариант е особено, че поразява повече младежи спрямо истинския вариант, а освен възрастни хора с съпътстващи болести, и също така протича " малко по-тежко ".

" Засега са разказани 13 хиляди разновидности на новия ковид, само че единствено тази се е задържала постоянна ", акцентира вирусологът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР