Българският туризъм да се фокусира върху разнообразието от туристически дадености

...
Българският туризъм да се фокусира върху разнообразието от туристически дадености
Коментари Харесай

Програмата в туризма: Повече къмпинги, край на концесиите на плажо и ски зони, местни храни |

Българският туризъм да се концентрира върху разнообразието от туристически дадености у нас. Това е записано в управническата стратегия за бранша на новото съдружно държавно управление на Кирил Петков.

Според нея браншът има по-голям капацитет от настоящия си дял от 13% от Брутният вътрешен продукт, а може да пораства с вярно обмисляне и отбягване на презастрояването.

Замисълът е туризмът да не е единствено настаняване, а връзка с локалното стопанство, занаятчии, услуги.

Новият метод ще бъде концепцията за сложни прекарвания през територията ни въз основа на търсенето и интеграция на всички райони в България. За задачата ще бъде основана цялостна тактика за развиване на туризма в България по райони, по браншове, съгласно категоризираните запаси, посредством създаване на сложен артикул, като средство за реализиране на стабилно развиване на бранша и явен блян за постигане на по-голям условен дял от Брутният вътрешен продукт.

Фокус ще бъде наложителното запазване на средата, както и обезпечаването на по-добро качеството на живот в локалните общности, обезпечено посредством туризма, чрез предпочитано включване на локалната общественост в услугите, вместо на външни организации, оператори, водачи и други бизнес оператори. Повече благоприятни условия за микро и дребен бизнес на локалните в туризма и стратегии за образование на локалните общности.

Залага се също и върху развиването на спа туризма въз основа на националното благосъстояние от над 3600 минерални извори, при спазване на потенциала на ресурса, също и на развиване на конгресния и събитиен туризъм за отбрана на съществуващата база.

Като обособен детайл в програмата е включен и здравният туризъм, в частта здравно обслужване на чужденци.

Планира се основаване на 2-ро равнище на категоризация на курортите по функционалности и тип, стимулиране на установяване на курортни зони в обитаемоте места, за стимулиране на локален бизнес и вероятност за друго образуване на туристическия налог, които да се разходва целево за инфраструктура на курортната зона. Политиката за категоризация на туристическите курорти, ще
способства за обсега на туристическия налог, което ще освободи капитал на общините за вложения в инфраструктурата на курортите, за задачите на туристическия бизнес.

Също по този начин е планувано и създаване на единна уеб-платформа с мобилно приложение, която да съчетава функционалностите на туристически справочник с обществени регистри на обектите, операторите, организациите, хотелиерите, ресторантьорите, къщите и стаите за посетители, екскурзоводите и водачите. От тази платформа туристите би трябвало да получават „ цялостна картина “ за опциите за туризъм в даден регион – от местата за настаняване и хранене, през туристическите стратегии, забележителностите и приключенията, до локалното меню, характерно предлагано в региона.

Новост е, че програмата планува унищожаване на концепцията българските плажове и ски зони да се отдават на концесионни контракти.

Ще бъде основан гаранционен фонд, който да пази бранша във времена на рецесия, както и ще се обезпечават енергийни помощи по отношение на цената на тока. Секторът ще бъде включен за отчасти или изцяло кредитиране за съдействие на активността към ББР. Предвижда се и опазване равнищата на Данък добавена стойност от 9% до края на КОВИД рецесията. 

Ще се работи и по основаване на единна маркетингова идея с обединен бранд „ България “.

Залага се и на развиването на различния туризъм през идващите 4 години, обезпечаване на богат микс от услуги, привличането на нови, по-богати туристически потоци, както и на опростени условия за микро бизнеса. В програмата е записано и че ще се предизвиква предлагането на местни храни и артикули с спомагателна добавена стойност. Разработване на районно (местно) меню, основаване на фермерски магазини и начинания (събирателни центрове), които да притеглят фермери, логистично решение за доставка (достъп) на местни/локални артикули до ресторантьорския бизнес и замесване на локалната общественост за развиване на районния туризъм.

Достъпът до някои атрактивни дестинации за туризъм в страната е стеснен заради неприятна инфраструктура или напълно липса на такава. Необходимо е разискване с Министерство на регионалното развитие за опциите да бъдат усъвършенствани такива пътища, както и опцията подобряването на частни пътища с туристическо значение да бъде подпомагано с данъчни облекчения, написа още в съглашението сред Политическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

Внимание е обърнато и на велотуризма. Там концепцията е да се създаде национална велосипедна мрежа с велосипедни направления от европейско, национално, районно и локално равнище и да се сътвори национално координационно звено с представители на отраслови министерства и Неправителствени организации – правоприемник на европейската велосипедна федерация ECF.

При планинския туризъм е заложена цялостна проверка на метода на отдаване и стопанисване на високопланинските хижи, изясняване на статута им и категоризация на база досегаемост, местонахождение, сезонност.

В проекта е записано и приемане на тактика за развиване и увеличение каузи на къмпинг туризма в България, контролиране и управление на дивото къмпингуване по Черноморието и край
планинските язовири по метод, по който да не бъдат отблъснати българските туристи, както и основаване на предпазени територии с висок капацитет за резистентен туризъм, биосферни паркове.

В туристическата тактика е маркирана нуждата от възобновяване корабоплаването сред обитаемоте места по река Дунав за туристически и пътнически цели, както и основаване и регламентиране на нов вид археологически паркове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР