Българският спорт изгуби една от най-светлите си личности. Броени дни

...
Българският спорт изгуби една от най-светлите си личности. Броени дни
Коментари Харесай

IN MEMORIAM: Отиде си голямо име в българския спорт

Българският спорт изгуби една от най-светлите си персони. Броени дни преди да навърши 91 години умря един от първите деятели на хандбала в София и в България - доцент Никола Кръстев, оповестиха от БФХандбал.

Доц. Кръстев постоянно е определян като Патриарх или Баща на хандбалната игра у нас. Повече от 45 години той е преподавал предмета хандбал във ВИФ (сега Национална спортна академия) и е давал познания и педагогичен умения на огромен брой експерти.
В интервала на трудовата му активност във ВИФ/НСА от 1954 до 2005 година е бил завеждащ бранш " Хандбал " (до 1974 година), началник на катедра " Баскетбол, волейбол, хандбал " (1975-1988), декан на Учителски факултет (1979-1987) и над 15 години член на Академичния и Научния съвет на НСА.

Бил е теоретичен началник на по-голямата част от защитилите дисертации по хандбал и на стотици курсови и дипломни работи. Има над 70 изявления (учебници, монографии, образователни пособия, управления и статии). Като край на неговата креативна работа са последните две книги - " Хандбално букварче " и " Хандбален сборник 1958-2008 година ", на които той е и редактор.

В треньорската си кариера с тимовете на ВИФ е спечелил 14 шампионски трофеи (жени-10 и мъже-4). Бил е треньор на мъжкия и женския национални тимове и над 15 години е един от елитните съдии на България. По време на 11-годишната му треньорска работа в Института и СДФ " Академик " под негово управление се възпитават и израстват 30 майстори и кандидат-майстори на спорта.

От основаването на БФХандбал през 1958 година до 2004-та е бил непроменяемо член на нейното управително Бюро (Управителен съвет). От 2005 до 2008 година е ръководител на Контролния съвет при БФХ. В продължение на повече от 40 години е ръководител на Треньорския съвет, а от 2006 година е Почетен ръководител на ТМК. Общото заседание на БФХ през 2008 година го удостои със званието " почетен член на Управителния съвет ".

Носител е на медал " Кирил и Методий " и е награден от Българския олимпийски комитет със златен орден " За олимпийски заслуги ".

БФХандбал изрича откровени съболезнования към околните на доцент Кръстев.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР