Българският режисьор Теодор Ушев отказа да приеме наградата Сребърен Свети

...
Българският режисьор Теодор Ушев отказа да приеме наградата Сребърен Свети
Коментари Харесай

Теодор Ушев отказа московската кино награда

Българският режисьор Теодор Ушев отхвърли да одобри премията " Сребърен Свети Георги ", която му беше присъдена нощес на Московския интернационален кинофестивал. Бе отличен неговият филм " Фи едно цяло и 618 ".

Ушев разгласява видеообръщение във Фейскбук профила си, в който оповестява новината.

" Благодаря за това самопризнание. Киното е най-могъщото оръжие. Но това оръжие е потребно, единствено когато служи на положителното.

В моя дребен филм, един дребен нищожен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в обичаната ми приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертнъй (защото тираните постоянно се считат за безсмъртни).

При всички други условия бих бил благополучен да приема тази статуетка, която символизира успеха на положителното над злото. Св. Георги, който реже главата на змея, който убива децата.

Но през днешния ден в Москва местата на положителното и злото са сменени . Казват ви, че би трябвало да изпращате децата си да бъдат убити.

Не мога да приема тази премия в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, дами и старци.

Затова с огромно страдание би трябвало да откажа да приема тази статуетка. Искам да я оставя на вас, тук, в Москва. Дано господин Михалков я постави в кабинета си до иконата със Св. Георги, с цел да ви припомня на какво е знак Св. Георги.

.... Когато в Москва още веднъж ще може да се диша свободно , аз ще дойда и ще си желая назад статуетката. И ще знам, че това в действителност е Св. Георги, а не лъжовен шарлатанин ".

Това са част от думите на Теодор Ушев към публиката му и към Московския кинофестивал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР