Българският производител на фармацевтични продукти и фуражни добавки - „Биовет”

...
Българският производител на фармацевтични продукти и фуражни добавки - „Биовет”
Коментари Харесай

Домусчиеви вдигат нов завод за 300 милиона лева

Българският производител на фармацевтични артикули и фуражни добавки - „ Биовет” АД, готви инвестиция за близо 300 млн. лева в Пещера. Това излиза наяве от план на Меморандум за съгласие сред държавното управление и сдружението за осъществяване на капиталов план, утвърден от Министерски съвет през вчерашния ден.

Любопитна детайлност е, че " Биовет " неотдавна влезе в лист с 27 раздържавени компании, за които прокуратурата разгласи, че има проблематични приватизационни покупко-продажби.

Дружеството обаче е от дребното в страната, което освен че запази, само че и разшири производството си, откакто влезе в частни ръце. Maжopитapeн coбcтвeник нa " Биoвeт " e " Xювeфapмa " AД в Разград, пpитeжaниe нa бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви.

Според плана се планува построяването на нов цех за произвеждане на лекарствени субстанции за хуманната медицина и фуражни добавки. Той ще е върху терен дo вeчe cъщecтвyвaщия зaвoд, нa плoщ oт 35.2 дeкapa. Кaпaцитeтът му щe бъдe дo 3000 кyб.м, кaкъвтo e и нa дoceгaшния.

Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лв.. Очаква се производството да стартира през март 2020 година Над 90% от създаваните артикули ще се осъществят на международните пазари. С реализирането на плана ще бъдат основани и 100 нови работни места.

Инвеститорът ще употребява насърчителни ограничения, свързани със периодите и даване на административно обслужване от съответните администрации, както и придобиване на лимитирани вещни права върху парцели по реда на Закона за поощряване на вложенията.

От сдружението оповестиха, че на изключително Общо заседание на акционерите, извършено на 29 декември 2017 година, е утвърден контракт за финансиране сред „ Биовет “ и Европейската капиталова банка на стойност 100 млн. евро (близо 200 млн. лева.).

Заемът ще бъде взет за финансиране на построяването на новите индустриални мощности в Пещера.

ПРИВАТИЗАЦИЯТА

„ Биовет” е приватизиран през 2000 година от „ Фармацевтична компания” АД на Кирил Домусчиев. Цената, на която е платен заводът, е 10,6 млн. $.
Държавната „ Биовет “ ЕАД - Пещера, която е основана през 1954 година, е водещ европейски производител на фуражни добавки, премикси, дейни вещества и подготвени лекарствени средства за лекуване, профилактика и възстановяване здравето и продуктивността на животните.

Към момента портфолиото включва над 80 продукта, които се продават допълнително от 95 страни в света. " Биовет " АД има 4 индустриални площадки в Пещера, Ботевград и Разград. Фирмата има индустриални мощности и в Македония.

По данни от последния доклад, приходите от продажби за 2016 година възлизат на 227 млн. лева, оперативната облага е 19.6 млн. лева, облагата от други активност - 19 млн. лева, а чистата облага - 17 млн. лева В компанията работят 1124 души, а годишната сума за заплати е 20 милиона лв.. /Марица.бг
тагове домусчиеви цех милион
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР