Българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте,

...
Българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте,
Коментари Харесай

Политическата криза: Борисов обвинил Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа"

Българският министър председател Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че желае да бъде " служителят на реда на Европа ", като си присвоява правото да взема решение дали националните проекти за промени на страните членки са задоволително амбициозни, с цел да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни. Това оповестява " Файненшъл таймс ", като цитира свои дипломатически източници.

Това станала на вечерята на водачите на Европейски Съюз в Брюксел, където втори ден се пробват да реализират единодушие за седемгодишния бюджет на съюза (Многогодишната финансова рамка, МФР). Пред публицисти Рюте декларирал след вечерята, че неговите претенции са раздразнили сътрудниците му, само че посочи, че всяка страна пази своето виждане.

На траялото до късно нощес съвещание през вчерашния ден европейските водачи не реализираха съглашение по бюджета на Европейския съюз години и проекта за възобновяване от пандемията. Основният проблем е съпротивата на четирите " спестовни " северни страни - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция - против увеличението на бюджета и желанието на източноевропейските страни да се запазят и даже усилят фондовете за кохезия и районно развиване.

Нидерландският министър председател Марк Рюте напрмер е изискал една страна членка да има право да блокира отпущането на средства от възстановителния фонд на страни, които не извършват нужните промени, съобщи европейски формален източник, представен от " Ройтерс ".

Заседанието ще бъде възобновено през днешния ден преди обяд.

Преди дни, на фона на митингите в България с искане за оставката му, Борисов съобщи, че има хрумвания за непоклатимост, само че ще ги разгласи след Европейския съвет.

В петък, на първия ден срещата на върха в Брюксел министър председателят Бойко Борисов изрази вяра, че още през днешния ден европейските водачи ще решат за бюджета за идващите 7 години и фонда за възобновяване. Той беше посрещнат от българи с плакати " Оставка ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР