Българският постоянен представител към ООН, ОССЕ и международните организации във

...
Българският постоянен представител към ООН, ОССЕ и международните организации във
Коментари Харесай

Посланик Емилия Кралева става зам.-шеф на МААЕ

Българският непрекъснат представител към Организация на обединените нации, ОССЕ и интернационалните организации във Виена дипломат Емилия Кралева, член на Съвета на ръководещите от името на България,  бе определена за един от двамата заместник-председатели на Съвета на ръководещите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) за интервала 2023 – 2024 година Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР) на уеб страницата си. 

В изявлението дипломат Кралева поздрави за сполучливата работа досегашния ръководител на Съвета - Чехия, и пожела триумф на новоизбрания ръководител - Аржентина. Тя  акцентира, че за нея ще бъде чест да извършва функционалността на заместник-председател на Съвета на ръководещите, като ще работи дружно с ръководителя и всички членове на Съвета за сполучливото действие на организацията.

Наред с Генералната конференция на страните членки, Съветът на ръководещите е един от двата съществени органа, определящи политиката на МААЕ. Той преглежда и дава рекомендации на Генералната конференция по отношение на финансовите доклади, програмата и бюджета на МААЕ. Разглежда молбите за участие, утвърждава споразуменията за нуклеарни гаранции и публикуването на стандартите за сигурност на МААЕ. В него се дискутират настоящите тематики от дневния ред на организацията, в това число политическите въпроси, свързани със сигурността и приемането на резолюции по тях.

В рамките на едногодишния мандат като заместник-председател на Съвета на ръководещите, българският непрекъснат представител ще подкрепя работата на новоизбрания ръководител от Аржентина дипломат Холгер Федерико Мартинсен в тясна съгласуваност със Секретариата на МААЕ и генералния шеф на организацията Рафаел Мариано Гроси.

В МААЕ членуват 173 страни. Основната функционалност на МААЕ е да спомага за безвредното и спокойно потребление на нуклеарните науки и технологии. За задачата интернационалната организация ревизира към този момент съществуващи нуклеарни уреди и следи тяхната употреба за мирни цели, обезпечава информация и създава стандарти, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните уреди, софтуерно съдействие с науката и подкрепя всички области на науката, които се занимават с мирните приложения на нуклеарните технологии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР