Българският посланик Ангел Ангелов се е върнал към дипломатическите си

...
Българският посланик Ангел Ангелов се е върнал към дипломатическите си
Коментари Харесай

София върна посланика в Скопие. САЩ зоват за бързо решение на двустранните спорове

Българският дипломат Ангел Ангелов се е върнал към дипломатическите си отговорности в Скопие. Новината беше обявена първо от Скопие, а по-късно доказана и от българското външно министерство пред Mediapool.bg. Ангелов е бил част от формалната делегация на вътрешния министър Иван Демерджиев преди ден, след което е останал в страната, оповестяват от Министерство на външните работи.

Само преди дни българският дипломат се прибра в София, откакто бе извикан " за консуптации " от Министерство на външните работи. Това на дипломатически език е на практика евакуиране на посланик от задачата му. То се случи и бе за " несигурно време " след побоя над секретаря на българския културен клуб " Цар Борис III " в Охрид Християн Пендиков, който е жител на Северна Македония. Случаят обтегна още веднъж връзките София - Скопие.

Тогава министърът на външните работи Буяр Османи съобщи, че отдръпването на българския дипломат е безпочвен, голословен и непоследователен ход.

" Въпреки че извикването на дипломат за консултация в родината е право на изпращащата страна и постоянна дипломатическа процедура, Министерството на външните работи съжалява за тази стъпка, която смята за неоснователна, неподкрепена с годни причини и непропорционална ", сподели Османи.

В изявление за радио " Свободна Европа " той сподели, че не знае формалната причина за отдръпването на посланика и че не обмисля евакуиране на македонския дипломат от София, тъй като счита, че разговорът сред двете страни би трябвало да продължи посредством посолствата.

От Министерство на външните работи през днешния ден показват още: " В този подтекст и като израз на желанието на българската страна за намиране на метод за деескалация на напрежението в двустранните връзки, към сегашния миг Ангел Ангелов е в Република Северна Македония и извършва функционалностите си на ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в прилежащата страна ".

На фона на обтегнатите връзки Съединени американски щати приканват България и Северна Македония да се схванат между тях.

" Призоваваме България и Северна Македония да деескалират своята изразителност и бързо да разрешат тези двустранни разногласия ", сподели представител на Държавния департамент пред македонския офис на американската медия VOA. Изявлението е точно във връзка решението на България да изтегли българския дипломат от Скопие.

" Бъдещето на Северна Македония е в Европейски Съюз. Съединените щати не престават да поддържат цялостната евроатлантическа интеграция на страната ", се споделя още в изказването на Държавния департамент, представено от VOA.

София и Скопие би трябвало да уточнят тази седмица какви ограничения са нужни, с цел да няма ново напрежение към 4 февруари, когато се отбелязва 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев. Честването ще е в Скопие.

След призован съвет по сигурността предходната седмица президентът на Северна Македония, само че най-после тази концепция отпадна. Сред " обвинените " за недопускане бяха политици - като евродепутата Ангел Джамбазки (ВМРО).

Управляващите в РСМ приканиха за конституционни промени. Вписването на българите в главния закон на страната бе едно от изискванията на София да вдигне ветото, издадено по времето на кабинета Бойко Борисов, за започване на договаряния за бъдещо присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Боян Маричич разяснява, че " колкото по-скоро реализираме консенсус и приключим конституционните промени, толкоз по-скоро ще продължим напред към Европейски Съюз ", представен от Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че страната няма оправдания, че някой я блокира за участието ѝ в Европейски Съюз и към този момент всичко зависи от самата нея.

Идеята да промени в конституцията концепцията не е призната добре от опозицията в Северна Македония в лицето на ВМРО-ДПМНЕ.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР