Българският писател ни напусна през седмицатаПрез седмицата ни напусна академикАнтон

...
Българският писател ни напусна през седмицатаПрез седмицата ни напусна академикАнтон
Коментари Харесай

Спомени за академик Антон Дончев

Българският публицист ни напусна през седмицата

През седмицата ни напусна академикАнтон Дончев. Наричаха епоса му „ Българският разказ, заслужен за Нобелова премия “. Световни медии като Times, New York Times, Guardian, Le Monde го величаеха.

За следата на учен Дончевразговаряхме с един от най-близките му другари през последните години - Александър Малчев, с проф. Маргарита Ваклинова, с която дружно потеглят в Родопите по стъпките на романа " Време разделно " и ви срещаме с актрисата, изиграла един от емблематичните женски облици в едноименния филм.

„ С неговата мъдрост, философия, любов към предишното, през днешния ден той към този момент се трансформира в знак. Хората го одобряваха като знак на българщината “, заяви археологът проф. Маргарита Ваклинова, предава

Първата им среща е преди съвсем 60 години

„ Тогава към този момент не беше момче, беше над 30 години. Каза, че ще написа книга, че му е предоставено. Заведоха го в Смолян, аз бях млад експерт. Той за първи път се докосваше и по този начин дружно тръгнахме да търсим истината “, спомня си Ваклинова.

„ Последната ни среща беше на неговата 90-годишнина, проведена от президентството и фондация " Достойни българи " на грандиозно празненство. Той изглеждаше впечатляващо за неговите години - висок, строен, остроумен, любезен. Очите му бяха бистри и тъжни. Тогава заприказва за тази отдалеченост, за опустошения мост сред политиците и интелектуалците, че за 30 години ръководещите са позволили да поддържат връзка на толкоз ниско равнище, че писателите са замлъкнали. Но мълчанието също е говорене “, споделя актрисата Аня Пенчева.

„ Направих сметка - 20 години сме дружно, откогато през 2004 година направихме фондация " България вечно ". 20 години дружно. Ако не всеки ден, то през ден. Преди 4 години ми сподели: Саше, започвам да пиша, крещя Аре, бе, бачо, почни я тая книга, само че нещо му избяга музата. Започна преди 12 години да написа за Влачан челник, той е бил богат бандит, иманярите го познават доста добре. Но не съумя да приключи книгата. Нещо се пречупи в него, и с тази пандемия като ни затвориха - това е все едно да затвориш орел в клетка “, споделя Александър Малчев от съдружие „ България вечно “.

От сюжети на Антон Дончев са филмите „ Калоян “, „ Глутницата “, „ От другата страна на огледалото “, петсерийния „ Завръщане от Рим “, сниман с присъединяване на Италия, шестсерийния „ Милионите на Привалов “, сниман с присъединяване на Германска федерална република и Германска демократична република и популярният филм „ Време разделно “, с който Антон Дончев реализира интернационална и национална известност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР