Българският патриарх Неофит отправи обръщение за началото на Новата църковна

...
Българският патриарх Неофит отправи обръщение за началото на Новата църковна
Коментари Харесай

Патриарх Неофит отправи обръщение за началото на Новата църковна година

Българският патриарх Неофит насочи послание за началото на Новата църковна година, оповестиха от Българската патриаршия.

Встъпването във всяка нова църковна година е за нас опция за осмисляне и осъзнато съпреживяване на всичко това, върху което се гради християнската ни религия, стояща в основата на нашата християнска и църковна еднаквост. Тази религия се основава върху засвидетелствани от очевидци исторически събития (срв. 2 Петр. 1:16 сл.). Събития от човешката история, която - в тайнството на Боговъплъщението - е била преобразена в история богочовешка: история на Божието домостроителство за спасението на света и индивида. Тези събития от свещената богочовешка история, които богослужението на Църквата Христова непрекъснато актуализира за нас, съставляват гръбнака на годишния богослужебен кръг, който се обновява всяка година, в първия ден на септември, с цел да ни направи още веднъж причастни към стореното от Бога - в Христа - за нас и нашето избавление, споделя Негово Светейшество.

Патриархът отбелязва, че тази наша причастност към всичко, което Господ извърши " един път вечно " (Евр. 10:10) поради нас, индивидите, това непрекъснато актуализиране на " удобната Господня година " (Лука 4:19), дефинират и метода, по който посрещаме и осмисляме настъпването на всеки нов индикт, отличавайки църковната от гражданската година. Ако началото на гражданската нова година всекидневно свързваме с очаквания за по-добри дни, за здраве и благоденствие в измеренията на земното ни битие, то църковната година напомня за наличието на безконечното във краткотрайното, насочва мислите ни към първите учредения и крайната цел на творението: " Аз съм Алфа и Омега, начало и край, - споделя Господ, Който е, Който е бил и Който иде, Вседържителят " (Откр. 1:8).

Историческото време продължава своя ход, само че то е към този момент осмислено в светлината на пълнотата на времето, а дружно с него е осмислен и човешкият живот, намерил, в тайната на богочовечеството, своето постоянно божествено предопределение. Историята и съдбините ни са " един път вечно " осветени с Пришествието в света на Самия негов Творец, Който - посредством Църквата - продължава да живее в света, тъй като Бог "... покори всичко под нозете Му и Го сложи над всичко Глава на църквата, която е Негово тяло, цялост на Тогова, Който извърша всичко във всичко " (Еф. 1:22-23).

" За присъединяване в тази цялост на Църквата, в богочовешката действителност на нейния живот - под водителството на Всесветия Божи Дух, Който е Дух на Премъдрост и всяка истина, сме поканени всички ние. Да бъде благословено началото на Новата църковна година! Божият мир и Неговата велика благосклонност, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! ", насочва своя благослов патриарх Неофит.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР