Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години.

...
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва днес 72 години.
Коментари Харесай

Дядо Неофит освети нов храм навръх рождения си ден

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит навършва през днешния ден 72 години. Главата на БПЦ взе участие в освещаването на нов храм в столицата, отдаден на Светия и животворящ кръст Господен. Патриарх Неофит оглави първата Света литургия, която бе отслужена в новоизградения храм след неговото освещаване. В службата участваха и митрополити от Светия синод на БПЦ, епископи и свещеници, написа dnes.bg.



Храмът, който е отдаден на " Въздвижението на Светия кръст Господен ", се намира в столичния кв. " Лозенец ", в местността Кръста, там, където през 1878 година на Възнесение Господне - Спасовден, софиянци издигат кръст в памет на Освобождението на България.



Заради високото място, на което се е намирал кръстът и поради незастроената по това време местност, паметникът се е виждал отдалеко. След неколкократно преместване, до преди дни, каменният кръст, разгласен за монумент на културата, се е съхранявал в близкия храм " Преображение Господне ". Сега той е подложен върху фундамент в непосредствена непосредственост до мястото, където е бил повдигнат през 1878 година - до олтара на новопостроения храм.



Строежът на църквата на ъгъла на булевардите " Джеймс Баучер " и " Черни връх " е почнал през 1998 година от така наречен Алтернативен синод, само че след това е бил " замразен ". След компликации по узаконяването му, Софийската митрополия, със съдействието на Столичната община, едвам през 2015 година поема построяването му, като след съществени преустройства, наложили се поради канонични и архитектурни грешки, и след довършителни работи и вътрешно оформление, през днешния ден храмът " Въздвижение на Светия кръст Господен " е подготвен за енорийски храм за потребностите на православните християни от близките квартали.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР