Българският национален отбор по баскетбол загуби битката за първото място

...
Българският национален отбор по баскетбол загуби битката за първото място
Коментари Харесай

В Португалия: България с първа загуба по пътя си към Евробаскет 2025

Българският народен тим по баскетбол загуби борбата за първото място с Португалия в предварителните квалификации за Евро 2025.

Възпитаниците на Росен Барчовски изгубиха първата от двете си визити в границите на 4 дни със 78:88 (20:21, 32:23, 12:23, 14:21).

Поражението бе първо за българите след успехите като домакини на Кипър и Румъния в предходните мачове. Португалците записаха трети следващ триумф и оглавиха еднолично краткотрайното класиране, до момента в който България остава на второ място и ще би трябвало да гони триумф с над 10 точки при семейството си на този съперник през идната година.

В другата среща от групата по-рано през днешния ден Кипър загуби като хазаин на Румъния с 65:69 (19:19, 16:21, 13:14, 17:15) и записа трето поредна проваляне. Румънците реализираха първи триумф и заемат трето място в подреждането.

В Коимбра селекционерът Росен Барчовски избра в стартовата петица да стартират Деян Карамфилов, Чавдар Костов, Иван Алипиев, Алекс Симеонов и Емил Стоилов.

След мъчно начало, четири следващи тройки на Иван Алипиев, Чавдар Костов, Алекс Симеонов и Деян Карамфилов дадоха опция на България да поведе с 14:7 в средата на първата четвърт. В идващите минути домакините наваксат пасива си и взеха точка задатък след първата четвърт 21:20.

Българските национали имаха предимство през втория интервал, въпреки и да не успяваха да се откъснат с повече от 3-4 точки до последните две минути на първото полувреме, когато Евгени Хаджирусев вкара за 43:38. Малко по-късно с точна пукотевица от отдалеченост натурализираният американец Дейвид Кравиш оформи крайното за втората част 52:44 за България. В последните минути на първото полувреме Алекс Симеонов нарани глезена си.

По-слабо второ полувреме бе в основата на първото проваляне на водения от Росен Барчовски отбор. Със серия от 11:4 в първите четири минути след почивката португалците се приближиха на точка – 55:56 и след това, възползвайки се от по-агресивната си игра, поведоха с 67:59 при оставащи по-малко от две минути от третата четвърт. Българите стопиха малко от пасива си до 64:67 преди последната част след тройка на Евгени Хаджирусев и панер на Константин Костадинов.

Домакините отново подвигнаха разликата при започване на четвъртата четвърт до 71:64, само че със серия от седем безответни точки България изравни при 71:71 шест минути и половина преди финала. Тимът на Португалия обаче отново се откъсна напред за 84:73 при оставащи три минути и до края на националите не съумяха да противодействат дейно на противника.

Макар да демонстрираха по-точна пукотевица за три точки българските баскетболисти отстъпиха при стрелбата от приблизително разстояние, направиха повече неточности и позволиха недостатъци в отбрана.

Чавдар Костов бе най-резултатен със 17 точки, 3 битки и 2 асистенции, а Дейвид Кравиш приключи с 14 точки и 7 битки.

За Португалия Диого Брито се регистрира с 19 точки, 4 битки и 4 асистенции, а по 18 точки вкараха Рафаел Лижбоа и Траванте Уилямс.

В идващия кръг на 13 ноември (понеделник) България ще гостува на Кипър в Никозия, до момента в който Португалия приема Румъния в Коимбра.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР