Българският министър на културата Велислав Минеков участва в “Davos Baukultur

...
Българският министър на културата Велислав Минеков участва в “Davos Baukultur
Коментари Харесай

Министър Минеков подписа Меморандума на Алианса Баукултур в Давос

Българският министър на културата Велислав Минеков взе участие в “Davos Baukultur Alliance 2023 ” – конференцията на министрите на културата, която се организира сред 14–16 януари тази година в Давос, Швейцария.

Форумът, който бе открит от президента на Швейцария Ален Берсе, през днешния ден разиска и одобри Меморандума, с който бе сложено началото на Алианса Баукултур.

Конференцията е част от Давоския развой, почнал през 2018 година Ален Берсе водеше и откритата полемика сред ръководителите на делегации от всички браншове върху окончателните планове на Меморандума и Учредителния акт на Алианса.

В влиятелния интернационален конгрес вземат участие делегации от министерства, неправителствени организации, интернационалните организации в региона на културата и културното завещание, както и представители на бизнеса.  

В своето слово пред конференцията министър Минеков съобщи: „ Удоволствие е за мен и висока чест да бъда през днешния ден дружно с Вас, с цел да споделим вижданията си и да създадем крачка напред към задълбочаване на съдействието, водени от обща цел за основаване на една устойчива, приобщаваща, висококачествена и естетическа заобикаляща ни среда, като използваме ресурсите и механизмите, с които разполагаме и усъвършенстваме партньорствата с частния бранш, и насърчаваме съществуващите положителни практики и капацитет. 

       Симбиозата сред просвета, изкуство, архитектура, технологии и просвета безспорно ще докара до новаторски решения, които дават отговор на актуалните провокации и способстват за построяването на по-добра среда за бъдещето. Ключовата роля на културата и изкуствата за създаване на висококачествена и устойчива среда за живот и  най-много за по-добро бъдеще е от изключително значение.  

      Бих желал да подчертавам върху паралелните процеси на равнище Европейски Съюз и вниманието, с което се преглежда тематиката за висококачествената архитектура и застроена среда, както и ролята на културата в тези процеси. В този подтекст е декларираната политическа ангажираност в признатите в края на 2021 година Заключения на Съвета на Европейски Съюз по отношение на културата, висококачествената архитектура и застроена среда като основни детайли на самодейността Нов европейски Баухаус (НЕБ). Искам да подчертая, че НЕБ е една изключително огромна и скъпа самодейност на Европейската комисия, която може да се дефинира като материалното измерение на тези споделени цели, новаторска визия и политики на равнище Европейски Съюз.  

        Разбира се, обединяването на старания и шерването на отговорност следва да бъдат непрекъснат съставен елемент при всички по-нататъшни дейности, като наред с това се засилва и задълбочи разговорът сред обществения и частния бранш. ”

       Проф. Минеков посочи, че една от първите задания, които си е сложил, когато е поел  поста министър на културата в средата на 2021 година, е била да насърчи взаимоотношението сред разнообразни браншове и разговора сред академичната общественост, централните и локални управляващи и други заинтригувани страни и участници в процеса по създаване на висококачествена застроена среда с акцент върху ролята на културата и опазването на културното завещание.  „ Засилихме обмена на информация, разисквания и съгласуваност на действия. Също по този начин увеличихме даването на целево финансиране за планове, които посредством архитектура, просвета, обществени нововъведения и технологии способстват за облагородяване или създаване на висококачествена заобикаляща среда. Намеренията ни са да продължим да развиваме активността на национално равнище посредством разнообразни начинания и да поддържаме деен разговор за поощряване на взаимоотношението и възстановяване на съществуващите рамки. “

      В духа на тези процеси е диалогът, който министър Минеков е провел със заместник-генералния шеф на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес за превръщането на остров „ Св. св. Кирик и Юлита ” в международен културен център. Г-н Отоне Рамирес ще посети България през март тази година по отношение на самодейността.

     „ Предполагам, че едно от провокациите за огромна част от нас е ръководството на висококачествения Баукултур и бих желал да отбележа нуждата от работа в тази посока, най-много във връзка с регулаторните рамки, публично-частните партньорства, насочените към качество публични поръчки, идентифицирането на подобаващи принадлежности и прочие Мотивирането на висококачествени достижения посредством стандарти и оценки е също значим въпрос, както и опцията за основаване на взаимен Кодекс (по образеца на Германия). Освен полемиките, които биха имали отражение в средносрочен и дълготраен проект, може да се намерения и за взаимни начинания и планове, които да бъдат осъществени в по-кратки периоди. Те могат да бъдат ориентирани към задълбочаване на партньорствата, обмена на опит и познания сред заинтригуваните страни – архитекти, културни бизнесмени, иноватори и други Сигурен съм, че сходни действия ще дават добавена стойност към задачите, към които се стремим, и заявявам  поддръжка за работа в това направление ”, сподели още министър Минеков пред конференцията в Давос. 

    В края на словото си българският министър на културата Велислав Минеков благодари на президента на Швейцария Ален Берсе и неговия екип за амбициозната самодейност и организацията на това значимо събитие, което основава обещаваща основа за бъдещи дейности. Връзката със Световния стопански конгрес е от изключително значение и безспорно ще окаже позитивно влияние върху желанията, които споделяме и залагаме. Заявявайки нашата подготвеност за съдействие, Ви благодаря за вниманието! ”, сподели в умозаключение проф. Минеков.

   По самодейност на балтийските страни се приготвя и взаимно изказване за възобновяване и реорганизация на Украйна, към което България ще се причисли.

   Тази вечер министър Минеков ще участва и на откриването на Световния стопански конгрес. В началото на събитието Клаус Шваб, изпълнителен ръководител на Световния стопански конгрес в Давос, ще показа мнението на форума за смисъла на Алианса Баукултур в Давос и Конференцията на министрите на културата. В Световния стопански конгрес 2023 в Давос вземат участие рекорден брой (52) водачи на държавни управления и страни. „ Светът през днешния ден е в критична  повратна точка. Големият брой продължаващи рецесии изисква смели групови дейности. ” – подчертават уредниците на форума. И прибавят: „ Световният стопански конгрес привиква своята 53-та годишна среща, с цел да препотвърди смисъла на разговора и публично-частното съдействие за справяне с актуалните каскадни рецесии и за стимулиране на осезаема смяна в дълготраен проект. ”
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР