Българският лидер на европейския пазар на биодизел - компанията Астра

...
Българският лидер на европейския пазар на биодизел - компанията Астра
Коментари Харесай

Третата най-голяма компания в България преминава изцяло на собствена енергия

Българският водач на европейския пазар на биодизел - компанията " Астра Биоплант ", част от групата " Булмаркет ", разгласи, че сполучливо е приключил първия стадий от построяването на фотоволтаични мощности на завода си в град Сливо поле край Русе.

Покривната централа е с мощ от 500 кВч и ще бъде употребена напълно за личните потребности на компанията. С тази инвестиция " Астра Биоплант " чака да подсигури 700 мВч сила годишно и да спести близо 350 тона въглеродни излъчвания.

Кои са " Астра Биоплант "?

Производството на компанията за основаване на биодизел е ситуирано главно в региона на Русе. Тя е част от огромната група на производителя и търговец на горива " Булмаркет " и е основана през 2007 година. Днес " Астра Биоплант " е измежду водачите на пазара на биодизел в целия Европейски Съюз, като попада в топ 5. Това става с помощта на над 320 000 тона създадени и над 900 000 тона изтъргувани биогорива.

Астра биоплант влага 10 млн. евро в цех за биодизел в Сливо поле

Компанията се концентрира върху реализацията на биодизел от второ потомство, който се създава главно от отпадни първични материали като употребявани олиа за готвене и остатъчни мазнини. Това биогориво понижава въглеродните излъчвания с до 90%.

За производството на биодизел от първо потомство " Астра Биоплант " изкупува големи количества слънчоглед и рапица, или по-точно над 25% от общия създаден слънчоглед в страната и над 50% от създадената рапица.

Енергийна упоритост

Амбицията на Групата " Булмаркет " е да зареди всички свои предприятия с чиста възобновима сила от лично произвеждане. Следващият стадий от плана се чака да усили мощността до 2 мВч мощ и по този метод да способства за спестяването на над 1400 тона въглеродни излъчвания годишно.

" В толкоз бързо изменяща се среда за нас е от изключителна значимост да подобряваме успеваемостта си и да продължаваме да сме водач на пазара в Югоизточна Европа. Вярваме, че в дълготраен проект тези вложения ще допринесат за по-чиста и доста по-добра околна среда ", разяснява Димитър Минчев - изпълнителен шеф на " Астра Биоплант ".

Компанията си е сложила за цел до 2026 година да подтиква снабдители, виновни за огромна част от въглеродните излъчвания във веригата на доставки на интернационално равнище, да дефинират свои лични климатични цели.

Третата най-голяма компания в България

Тази година " Астра Биоплант " се подрежда на трето място измежду най-горемите компании в страната. Приходите на групата за 2021 година са в размер на 3,336,886 лв., а облагата - 227,123 лв..
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР