Българският лекарски съюз настоя отговорните институции да предприемат спешни действия

...
Българският лекарски съюз настоя отговорните институции да предприемат спешни действия
Коментари Харесай

БЛС настоява за спешно решаване на проблема с електронните рецепти

Българският лекарски съюз настоя виновните институции да подхващат незабавни дейности за решение на казуса с електронните предписания за антибиотиците и за медикаментите за диабет.

От Съюза оферират въвеждане на редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време.

В противоположен случай от съсловната организация си резервират правото на протестни дейности и опцията да защитят правата на лекарите и пациентите по правосъден път.

Над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани - не могат да изписват електронни предписания, настояват от Съюза
От издадени над 60 000 електронни предписания за по-малко от 4 дни са анулирани 5 000. В Националната здравно-информационна система (НЗИС) има данни за попълнено пациентско досие за към 30 000 предписания, гласи позицията на Българския лекарски съюз, изпратена до медиите.

Повод за тяхната реакция е внезапното прекачване напълно на електронни предписания и усложненията от бързата смяна от книжен на електронен притежател. От лекарската организация дефинират обстановката като безпорядък, тъй като дигитализацията не е единствено електронната рецепта, а цялата база данни на пациентите.

От съсловната организация настояват, че над 2/3 от лекарите в България са дискриминирани, тъй като не могат да изписват електронни предписания. Това включва и медиците от Спешна помощ.

„ Огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени предписания с гледище за смяна на лечението и то под напън. Сред аргументите за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на медикаментите и др ”, се споделя в позицията на БЛС. Според тях фармацевтите упражняват напън за смяна на лечението на пациента.

От БЛС се афишират в поддръжка на дигитализацията, в това число и въвеждането на електронната рецепта, само че оферират това да стане последователно. Съсловната организация разказва стъпките, по които да стане прекосяването към цифрово опазване на здравето.

· За решение на казуса с дискриминирането на лекарите: въвеждане на редом потребление на хартиена и електронна рецепта за избран интервал от време. През този интервал хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й, подписана от пациента, за цялост на досието на пациента и гарантиране на контрола при разпределяне. Право на всеки доктор и неговият пациент е да решат хартиена или електронна рецепта да бъде издадена.

· За да не се лутат пациентите и да не бъдат връщани при лекарите: Максимално бързо въвеждане на наличен, цифров указател на всички лекарства, популяризирани на територията на Р България с отчитане в действително време на тяхната наличност в аптечната мрежа.

· Създаване на цифрово (интерактивно) приложение за пациентите, което да дава информация за наличностите на медикаментите в аптеките.

· Строго съблюдаване на Чл. 34. от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, тъй че обезпечаването на лекарството, в случай че е със забавена дата, да се вписва даже и часа, в който е доставено да се отразява върху рецептата.

· Законови промени за повишение на контрола при разпределяне на лекарства, както и гарантиране на правото на осведоменост на пациента за най-евтината опция за лекуване още на територията на лекарския кабинет.

От БЛС напомнят, че може да защитят правата на своите пациенти и лекари с митинг или по правосъден път.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР