Българският лекарски съюз (БЛС) изрази притеснение, че има опасност от

...
Българският лекарски съюз (БЛС) изрази притеснение, че има опасност от
Коментари Харесай

От БЛС притеснени за личните данни на пациентите

Българският лекарски съюз (БЛС) изрази терзание, че има заплаха от приключване на персонални данни на пациентите, в случай че достъпът до здравното им досие става посредством така наречен сдвояване, чрез QR код. Това стана ясно от формалната позиция на БЛС.

Ето какво гласи тя:

" Няма гаранция за сигурността на персоналните данни на пациентите в случай че достъпът до здравното им досие става посредством така наречен сдвояване, чрез QR код. Отговорността е прекомерно огромна и има действителна заплаха от приключване на сензитивна информация.

Български лекарски съюз счита за недопустимо и извънредно несвоевременно вменяването на спомагателни отговорности на персоналните лекари, които са напълно свързани с немедицинска активност и по никакъв метод не са част от диагностично-лечебния развой.

Съществуват разнообразни, доста по-сигурни и работещи разновидности за следене и достъпване на данните за предоставените услуги на жителите. От години разнообразни браншове, боравейки с персонални данни, употребяват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват жителите за осъществени услуги на тяхно име.

Български лекарски съюз отхвърля да носи отговорност за приключването на сензитивна информация и счита препоръчаните промени в Наредба № Н-6 за действието на Националната здравноинформационна система, свързани с активността на общопрактикуващите лекари, за недомислени и е срещу въвеждането им ", посочиха от организацията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР