Българският лекарски съюз (БЛС) и Националното сдружение на общините в

...
Българският лекарски съюз (БЛС) и Националното сдружение на общините в
Коментари Харесай

Лекарският съюз и сдружението на общините против Националната здравна карта

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националното съдружие на общините в България не поддържат Националната здравна карта, стана ясно от публично публикуваната позиция на лекарския съюз.
Заложените параметри за повторно предизвикаха разпалени мнения от представители на съсловни организации и институции, само че на финала картата бе призната с болшинство.
Български лекарски съюз и Национално съдружие на общините в България са двете организации, които изрично отхвърлиха по този начин направеното предложение за здравна карта.
„ Съществуващите диспропорции в параметрите на новата здравна карта са прекомерно явни, с цел да бъдат подминати “, счита доктор Венцислав Грозев, ръководител на БЛС.
„ Националната здравна карта не следва да бъда рестриктивен инструмент за пациенти и лечебни заведения, а метод за разбор потребностите на нацията от лекуване по области и база за следене здравния статус на страната по райони “, добавя доктор Грозев.
Според БЛС философията на новата карта е объркана и съществуват действителни предпоставки вместо тя да извърши функционалността си на подпомагащ здравната система дирек, да се окаже следващия финансов инструмент за лимитиране и едностранчиво бюджетиране на системата . „ В дълготраен проект на осъществяване, този вид на здравна карта ще докара до последна неспособност за развиване на новаторска медицина и отлив на фрагменти от болничното опазване на здравето “, добавя ръководителя на съсловната организация.
Лекарският съюз е безапелационен, че не е ясно на какъв принцип са готови предложенията в плана на здравната карта, в случай, че той не е направен и обсъждан всъщност от образуваната Национална комисия за разработване на националната здравна карта.
„ Имаше две съвещания за мнения от национална комисия по към този момент квалифицирания от екипа на Министерство на здравеопазването план на здравна карта, което всъщност е несъблюдение на авансово заложените функционалности на същата комисия за разработване на картата “, разяснява доктор Павлова, зам.-председател на БЛС, съобщи БГНЕС.
Друга причина за отхвърли на организацията за приемане на здравната картата е и неналичието на отразените разбори и възражения на регионалните комисии, виновни за правене на регионални здравни карти. Според БЛС главните диспропорции идват тъкмо от тези неотразени разбори, защото те в най-обективен вид демонстрират положението и потребността на районите от здравна помощ.
„ Самият министър споделя, че до няколко месеца ще предложи безусловно нов модел на опазване на здравето, който ще наложи промени в здравната система. Поради тази причина от БЛС предложихме да удължим периода за приемане на картата, с цел да може тя да бъде приспособена към новата тактика и да извърши със наличие функционалността си. Сега ще би трябвало да се случи противоположното – новият модел да се нагажда към новата здравна карта, която явно не е изцяло приключена и удовлетворителна за хората “, разяснява доктор Грозев. От БЛС прибавят, че най-малко този път са очаквали консенсусен метод, с цел да се направи подробен разбор на обстановката и структурата в лечебните заведения, тъй че здравната карта да отрази в действителен мащаб потребността на популацията от медицински услуги.
„ Още в самото начало съвсем всички участници в процеса за утвърждение на здравната карта бяхме срещу този й вид и дадохме оферти за промени, които да понижат съществуващите все още диспропорции. Резултата от отразените в здравната карта следващи корекции още веднъж са субективни, без изясненост за правилото на систематизиране на легловата база – за какво в един регион са добавени спомагателни кревати, а в други те напълно липсват “, разясняват от БЛС.
От съсловната организация са безапелационни, че разновидността на тази здравна карта и акта на приемането му ще бъде оспорен по правосъден път , изключително в частта с методиката за систематизиране леглата по равнище на подготвеност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР