Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) подписаха

...
Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) подписаха
Коментари Харесай

Поскъпва извънболничната помощ: Колко ще струват първичен и вторичен преглед

Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) подписаха с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) рамковите контракти за 2023-2025 година Церемонията се състоя в Министерството на здравеопазването, като документът беше преподписан от министъра на опазването на здравето Христо Хинков.

Това сключване се надявам да бъде последно, тъй като имам желание да предложа подписването на рамковите контракти да става всяка година, както беше преди време, защото всяка година се приема бюджет , сподели министър Хинков.

Това беше дълъг развой, предишният рамков контракт продължи повече от три години поради Коронавирус епидемията, сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. Нестабилността в страната докара до това, че бюджетът се утвърди в средата на лятото , а нов рамков контракт може да бъде подписан след приемане на бюджет, добави той. Към болнична помощ, вследствие на нарастването на цените на клиничните пътеки, бюджетът за тази година авансово беше изразходван. Надявам се и поддържам самодейността на министъра да преминем към едногодишен рамков контракт, тъй като тригодишен контракт замразява системата за тригодишен интервал . Надявам се следващата година да договорим доста покачване на цените на клиничните пътеки, добави доктор Маджаров.

Председателят на БЗС доктор Николай Шарков също уточни, че рамковият контракт би трябвало да се подписва всяка година, защото изискванията в специалностите им са динамични. Сегашният контракт за дентални действия пази правата на пациентите и на лекарите по дентална медицина и дава по-благоприятни условия за работа, добави той. Няма планувани нови действия, макар настояванията ни, само че за тях е нужен действителен запас, добави доктор Шарков. По думите му съсловната организация в този момент пресмята какъв запас и за какви действия са нужни. Ще настояваме пред Министерството на финансите за фрапантно увеличение на бюджета, който да покрие дейностите за обезпечените лица над 18-годишна възраст, добави доктор Шарков.  

Това за мен е първият рамков контракт, постарахме се да има диалогичност, положихме оптимални старания, сподели шефът на НЗОК Станимир Михайлов.

Сериозен растеж на цените за извънболничната помощ е заложен в Националния рамков контракт за медицинските действия за 2023 - 2025 година Средното нарастване за първичната извънболнична помощ (ПИМП) е 24%, а в профилираната извънболнична помощ (СИМП) - 22%. Първичният обзор към този момент ще бъде на цена от 40 лева или нарастване от 6 лв., а вторничния нараства с 2 лева и към този момент ще бъде 15 лева Новата цена на първичния обзор при педиатър е 42 лева Ръст има с 5 лв. и на прегледите по диспансерно наблюдаване и вторичните прегледи по майчино опазване на здравето, съобщи.

Всички медицински дейности в първичната извънболнична здравна помощ и в профилираната извънболнична здравна помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени. От 1 септември влиза в действие нарастването в медико-диагностичните действия (МДД). Средният му размер е 14%, като да вземем за пример в образната диагностика и клиничната патология повишаването е с 20 на 100. Припомняме, че през септември 2022 година медико-диагностичните действия също бяха увеличени приблизително с 18 на 100. 

В болнична помощ цените остават без смяна. Те бяха увеличени през 2022 година на два пъти – приблизително с 25% през месец април и още с 8% за всички клинични пътеки през септември. През миналите три тримесечия е изплащана надлимитна активност в размер на 120 млн. лева и  по този метод авансово е употребен запас от нарастването на  бюджета за болнична помощ. 

Болниците ще могат да „ трансферират “ до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия вид, планува още НРД. Според контракта ще бъде позволено приемащият доктор в болница да може да бъде и без компетентност.  

Няма да има предел за направленията, издавани от персоналните лекари на диспансеризираните пациенти.  НРД указва, че персоналните лекари към този момент не са длъжни да оповестяват на видно място персоналните си мобилни телефонни номера, само че ще би трябвало да има посочен телефонен номер на лекарската процедура , означиха още от съсловната организация. Друга оригиналност в контракта е, че глобите няма да се кумулират при еднотипни нарушавания и при първа инспекция.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР