Българският културен клуб - Скопие, организацията на македонските граждани със

...
Българският културен клуб - Скопие, организацията на македонските граждани със
Коментари Харесай

Българите в Македония поискаха пълна промяна в работата на историческата комисия между София и Скопие |

Българският културен клуб - Скопие, организацията на македонските жители със съхранено българско съзнание, предложиха министър председателите на България и Северна Македония да се спогодят за пътна карта за работата на взаимната историческа комисия.

Българите в Македония упорстват бъдещата пътната карта да изисква съответни резултати от комисията в границите на авансово избран период, а в просветителната система на двете страни да се включат като наложителни материали за четене мемоари, автобиографии, национални песни, стихове на възрожденци, родени на територията на географска Македония, както и мемоари на дейците на Вътрешна македонска революционна организация.

Ако имаме обща история, тя не може да бъде открадната и историята не може да бъде променяна, тъй като е такава, каквато се е случила. Не са допустими и комплицирани пояснения на очевидни събития, настояват от Българския културен клуб - Скопие.

Публикуваме цялостния текст на меморандума на БККС:

" Увод

Българския културен клуб Скопие (БККС) е организация на македонски жители, със съхранено българско съзнание. Тя е основана на 04.05.2008 година. Почти всички нейни създатели са някогашни членове на ВМРО-ДПМНЕ. През участието в тази партия виждахме опция за запазването на идеала на дейците на историческото Вътрешна македонска революционна организация за основаването на свободна, самостоятелна и демократична Македония, която да бъде пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО. И не на последно място, постигането на обективизиране на историята на Вътрешна македонска революционна организация и нейните дейци, политически разтълкувана от и в полза на някогашна комунистическа Югославия. Във ВМРО-ДПМНЕ влязохме с убеждението за общата история с Република България и че предишното на днешните и жители няма нищо общо с това на античните македонци.

С идването на Никола Груевски на чело на партията стартира развой на целеустремено отстранявае на македонските българи от партията, което бе съпроводено с финансирания от страната план на ʺантиквизацияʺ. Така финансирания план целеше основаването на ʺаргументиʺ, а не обективизиране на комунистическата югославска историография, налагайки лъжливата визия за милениумски етничен континуитет. Тази политика докара до вътрешно разделяне в македонското общество и до борба на страната ни с България и Гърция и спря евроатлантическата и интеграция за дълъг интервал. По този метод, бягайки от историческата истина на историческото Вътрешна македонска революционна организация, ВМРО–ДПМНЕ от единствена опция за решение за проблемите със съседите, трансформира се в проблем с дестабилизиращи районни трендове. Не е инцидентно, най сериозна поддръжка на тези политики получаваха от формален Белград и публична Москва, виждайки в тях натурален съдружник за забавянето и слагането на спънки на евроатлантическата интеграции на страната ни. Договорите с България и Гърция са интернационално проваляне на политиките водени от ВМРО–ДПМНЕ, които я трансфораха в политико-историческо нелегално строителство.Имайки в поради че новото управление на партията е препоръчано от Никола Груевски, с огромна увереност можем да изразим разбиране че ще продължи неговата политика на построяването на заблуди към членовете и електората й. Не е инцидентно, че интернационалните анализатори квалифицират групировката като „ проруска партия “, а на последните избори на нея се гледаше като на опасност за евроатлантическата интеграция на нашата страна. В една демократична страна има място за всевъзможни политически субекти. Проблемът е в това, че с тези свои политики ВМРО-ДПМНЕ черпи легитимност от ЕНП, с което в допълнение заблуждава членската си маса и гласоподавателите си. А, с това въздейства и отрицателно върху основаването на нови цивилен евроатлантически обединения, както и пречи в доста огромна степен на основаването на естествен политически живот в страната ни. БККС, счита че ЕНП би трябвало да преразгледа участието на ВМРО-ДПМНЕ в фамилията на националните партии. Трябва също да бъдат взети в поради и методите на финансиране както на самата партия, по този начин и медиите близки до нея поради антиевропейската реторика, която употребяват. С оглед на това че историческото Вътрешна македонска революционна организация е освободително и революционно придвижване, което не е било обвързвано с партийна идеология и е принадлежало на всички жители, без значение от тяхната етническа принадлежност, би трябвало съществено да се намерения върху опцията за възбраната със закон на потреблението на това име за партийни цели. Всички гореспоменати събития, решението за учредяване на БККС го удостоверяват за вярно.

Защо БККС и какви са нейните визии за бъдещето на Македония?

БKKС е учредена като неправителствена организация в условия, когато в македонското общество владееше, и посредством медиите се постановяваше и подхранваше климат на изключителна непоносимост към македонските жители, които се самоопределят като македонски българи. Има доста случаи на наблюдаване на македонските българи от службите за сигурност, само че също по този начин и на репресии заради техните убеждения и политически възгледи за бъдещето на Македония. Основахме неправителствена организация, тъй като сме изрично срещу политически партии на етническа основа. Изхождайки от този принцип, ние се разгласяваме за промени в Конституцията на Република Северна Македония в посока определянето й като изцяло гражданска страна.За нас е недопустимо да изброяваме " елементи от нации " в Конституцията, което води до извода, че центровете на тези " елементи от нации " са отвън родината ни. Конституцията би трябвало да бъде консенсус на всички етнически общности, посредством който те да заявяват своята решителност, че центърът за всички нас е Скопие и ние ще се ръководим от националните ползи на родината си. А тя от своя страна ще обезпечи условия за всички свои жители, без значение от етническия им генезис, да се усещат пълноценни участници в построяването на нейното богатство и бъдеще.

Неведнъж сме подчертавали, че БККС е за действието на върховенството на закона, свободата на медиите, зачитането на правата на индивида и във външнополитическия проект за създаване на добросъседски връзки и пълноправното ни участие в Европейски Съюз и НАТО.

Имайки поради общата история, която беше приета с подписаното съглашение сред Република България и Република Северна Македония, неведнъж подчертавахме, че не усещаме национални, а схоластични разлики по отношение на нашите съграждани, които се самоопределят като македонци. И едните и другите се идентифицираме и исторически се позоваваме на едни и същи исторически фигури (Гоце Делчев, Дамян Груев, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев и др.) И приказваме на един и същи език. За нас българският книжовен език и македонският книжовен език са две равностойни правила на един общ език, само че ние почитаме правото на всички, които преглеждат македонския като обособен език. Тъй като съгласно конституцията това е формалният език на страната ни - районен съд Македония, ние се стремим той да бъде почитан от всички, в това число и от Република България. Въз основа на горното, БKKС няма искане за включването на македонските българи в конституцията на страната ни. Подобни претенции за включване на македонските българи в македонската конституция, съгласно нас, идват от същите центрове, които предизвикват и финансират настояванията за признание на тъй наречените " македонското национално малцинство " в България. За да се трансформира в обект на търговия и напрежение сред двете страни.

Подобни покупко-продажби не са вероятни, защото сме на разнообразни отзиви във връзка с „ общата история “, приета с потписания Договор от двете страни. Лидерите на " македонското национално малцинство " отхвърлят, че имаме обща история. Според тях някъде сред Пиринско и други елементи на България е имало етническа и езикова граница - което не подхожда на историческата истина. Те също по този начин имат вяра, че бежанците от Македония од Османската империя, а по-късно и од Сърбия и Гърция, по някакъв метод са били асимилирани в България, което също по никакъв метод не дава отговор на истината. Тези хора ходили при свои и са били признати като свои, а доста от тях са измежду строителите на актуалната българска страна, ставайки учители, писатели, офицери, политици и даже министри и министър-председатели.

От всичко това е доста елементарно да се отгатне кои центрове поддържат и финансират тези поръчки. Едва ли това е актуалното държавно управление на Република Северна Македония, което е подписало Споразумението за добросъседство и съдействие сред двете страни. Цялата ни активност от деня на нашето основаване до през днешния ден се управлява от тези правила и с разпространение на персони и събития, които са част от общата история сред Република Северна Македония и Република България.

Дейност на БKKС:

- Меморандум БККС по отношение на разногласието за името сред Македония и Гърция, изпратен до президентите, министър-председателите и външните министри на Република Македония и 24 страни, както и до ръководителя на Европейската комисия, генералния секретар на Организация на обединените нации, генералния секретар на НАТО и ръководителя на ОССЕ.

- Организиране на обичайни тържества и мемориали за събития и персони от общата история с Република България (Илинденското въстание в Смилево, Мара Бунева на кея в Скопие, въстанието Тиквеш в Кавадарци, за убийството на 28 цивилни в село Гарван-Радовиш от сръбския окупатор, за полковник Каварналиев в Дойран и други)

- Поставяне на паметни плочи от Мара Бунева на кея на река Вардар в Скопие и полковник Каварналиев, което беше предходник на реставрацията на остарелия монумент в негова чест, на откриването на която участваха министър председателите Зоран Заев и Бойко Борисов

- Печат на фототипно издание на „ Български национални песни “ от братя Миладинови и представянето му в залата на съвета на община Струмица

- Съорганизатор на интернационална конференция за Охридско-Дебърското въстание в Струга под егидата на тогавашния кмет на града Зиадин Села

- Организиране на детски шампионат в Струмица „ 75 години Гунди ”, в който взеха присъединяване 3 тима от България и Македония

- Организиране на българската театрална пиеса „ Мъжът на жена ми “ в театъра в Струмица

- Реакции до Европейския парламент за дискриминация против македонски българи

- Изложба за цар Самуил

- Участие в общонационалния протест против властническия режим на Никола Груевски

- Отпечатване на календар по случай 100 години от присъединяване на македонски българи в Първата международна война

- Създаване на българо-македонски бизнес клуб, по самодейност на който 3 български малките екрани към този момент са в македонското медийно пространство

- Провеждане на медийна акция за положително гласоподаване в референдума за името, който отвори вратата за участието ни в НАТО

- На 11-ата годишнина от основаването на БККС, измежду многочислените посетители на тържеството бяха и Зоран Заев и Стево Пендаровски, с което за първи път след 1945 година се получи политическо самопризнание, че в Македония живеят и македонски българи и бяхме уверени, че ще спре практиката на тяхното наблюдаване и гонене

- Преди 3 години по самодейност и с поддръжката на БККС стартира работа осведомителният уебсайт TATKOVINA.INFO

Това е единствено част от богатата активност на БKKС

За подписания Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България

Ние от БККС приехме с огромна наслада подписването на Споразумението за другарство, добросъседство и съдействие сред Република Македония и Република България. На първо място, тъй като Споразумението поставя завършек на замразените връзки сред двете страни, като ги контролира по метод, който обезпечава основа за тяхното изцяло и задълбочено развиване във всички области. Но и заради обстоятелството, че за първи път Споразумението признава, че двете страни имат обща история.

На второ място, тъй като той беше предходник и подстрекател на подписването на Споразумението с Гърция, което позволи дългогодишния спор за името. Всичко това беше причина през днешния ден да заявим с горделивост, че районен съд Македония е член на НАТО и е на ръба да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Но няма метод да не изразим огромната си угриженост от скорешното фрапантно утежняване на връзките сред Република България и Република Северна Македония. Това утежняване на връзките сред двете страни е резултат от разнообразни тълкувания на общата история. Което от своя страна не дава опция за забележим прогрес в работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси. Очевидно е, че историческите разногласия сред двете страни набират скорост в миг, когато районен съд Македония беше на прага преди присъединението си към НАТО, преди изборите и в този момент преди началото на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Не е изключена опцията, този спор да се употребява от центрове отвън Скопие и София. Всичко за с цел да се резервира дългогодишният монопол върху коридора север-юг, който във опцията за основаване на стабилизиращият кулоар изток-запад вижда вражески съперник. Но и с цел да основават проблеми в границите на Европейски Съюз и НАТО.

Най-тревожното вследствие на историческия спор е, че той остави на назад във времето и даже и попречи на съдействието сред двете страни в останалите области.

А такова съдействие (икономическо, инфраструктурно, медийно, туристическо) съставлява извънреден интерес за жителите от двете страни. Най-вече поради тяхното доближаване и взаимно съгласие, което сигурно ще улесни разрешаването и на най-трудните и насъбрани от години проблеми, свързани с общата история.

За да се преодолеят новите проблеми в връзките сред двете страни и намеците, че България ще се опълчи на планирането на първата междуправителствена конференция, а търгвайки от:

- неведнъж декларираната позиция на двете страни, че участието на районен съд Македония в НАТО и Европейски Съюз е в сходство с техните национални ползи и

- не даването на опция, центрове отвън Скопие и София да охрабравят и предизвикват тези политически сили в двете страни, които през цялото време се оповестиха срещу Договора

БKKС предлага, в духа на подписаното съглашение, министър-председателите на двете страни да се спогодят за основаването на пътна карта за работата на историческата комисия. В която „ имайки поради общата им история, която свързва двете страни и народите им “ (съгласно Договора), да се опише в детайли във времето и като наличие в елементи работата на историческата комисия, само че и резултатите, предстоящи от нея.

Всичко това може да стане в сходство с член 13, параграф 2 от към този момент подписаното съглашение, който категорично гласи:

- Този Договор може да бъде изменян с писменото единодушие сред двете Договарящите се страни. Измененията се договарят по дипломатически път и влизат в действие в сходство с алинея 1 на този член.

По този метод целият развой ще бъде предвидим и контрактуван от двете страни по взаимно единодушие, историята ще бъде оставена на историците, а политиците ще се занимават със попълване със наличие на останалите точки от съглашението.

Пътна карта за работата на историческата комисия

Увод

Като основа за наличието на тази Пътна карта за работата на историческата комисия, препоръчана от БKKС, е Рамковата позиция на Р. България за разширението на Европейски Съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09.10.2019.

По отношение на работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси, параграф 1 изисква:

- реализиране на съответни резултати в работата на Комисията, верифицирани от Съвместна междуправителствена комисия, по отношение на интервала от общата ни история до 1944 година, в това число реализиране на договореност за Гоце Делчев, ВМОРО-ВМРО и Илинденско-Преображенското въстание;

БKKС изрично се опълчва срешу дефинирането на нашата обща история до посочената в Рамковата позиция 1944 година По следните аргументи:

- Очевидно е, че създателят на тази наредба изхожда от етнически принцип при дефинирането на общата история, което от своя страна води до извода, че историята принадлежи единствено на един народ и една страна. Това опонира на взаимното единодушие, че двете страни са подписали съглашението „ имайки поради общата им история, която свързва двете страни и народите им “.

- Отрича обстоятелството, че в Македония живеят македонски българи и след 1944 година, а Вътрешна македонска революционна организация продължава борбата за основаване на Свободна, самостоятелна и демократична Македония под протектората на Англия и Съединени американски щати, заради което голям брой нейни дейци са разстреляни или попаднали в Идризово.

-Защото историята е просвета, която разказва исторически събития и процеси, каквито са се случили в реалност, основана на достоверни и учредени на обстоятелства исторически източници. Историческите процеси, свързани с общата история на Република България и районен съд Македония, не могат да бъдат изкуствено лимитирани до 1944 година. Което индиректно дава легитимност на СФРЮ, държавна групировка, която към този момент не съществува. Общата история би трябвало да бъде обективизирана по метод, по който и двете общества да бъдат радостни от крайните резултати от първичното искане на ВМОРО за автономност на Македония и Одринско. А точно, че част от Одринската област е свободна в границите на България и на част от територията на географска Македония се основава самостоятелна страна. То е резултат от общите старания од Илинденското въстание в Петрова равнища и Смилево, проведено и ръководено от ВМОРО.

-Защото установяването на 1944 година като гранична линия на общата ни история на етнически принцип опонира на главните правила на историческата Вътрешна македонска революционна организация, за която македонци са всичките й етноси. Поради тази причина в Устава му е записано, че ʺима за цел да сплоти в едно цяло всички недоволни детайли в Македония и Одринско, без разлика на националност... “, а девизът е Македония на македонците. Ние от БККС, които се считаме за същински наследници на концепциите на историческата Вътрешна македонска революционна организация, изхождайки от този принцип, с горделивост заявяваме, че в това време сме и македонски българи и македонци.

-Защото обективизираното Вътрешна македонска революционна организация (създател на концепцията за самостоятелна Македония) би трябвало да бъде в основата на актуалната македонска страна, а не да бъде заровено в учебниците по история преди 1944г. Тази роля на Вътрешна македонска революционна организация би трябвало да бъде отразена в нейната конституция и да бъде в основата за основаване на гражданска десница, която да откри същинска историческа последователност с нея. Разграничавайки се от югославската историческа интерпретация на организацията - която е идеологическата основа на сегашната ВМРО-ДПМНЕ, тя ще спомогне за установяването на естествена политическа сцена у нас. В подобен политически индивид имаме вяра, че ще се включат доста македонски българи, дружно с другите ни съграждани, без значение от техния етнически генезис.

Както към този момент декларирахме, БKKС предлага в духа на подписаното съглашение министър-председателите на двете страни да договорят Пътна карта за работата на историческата комисия. Тя би трябвало да съдържа безспорни интернационалните съглашения, актове, събития и документи, които ще опишат целия развой, който заради политическите условия довел до „ обща история, която свързва двете страни и народите им “. По този метод ще бъде реализирано и документално единодушие от двете държавни управления, имайки поради възходящия консенсус, че решението на този спор е в признаването както на предишното, по този начин и на сегашното.

Пътната карта би трябвало да изисква съответни резултати от комисията в границите на авансово избран период. Работата на комисията би трябвало да бъде транспарантна и жителите да бъдат осведомени навреме за резултатите. Основите, на които ще бъдат заложени правилата за работата на историческата комисия, би трябвало да лимитират до последна степен политизирането на този развой. Ако с подписаното съглашение двете държавни управления признават обстоятелството на „ общата история “, то тогава това не може да бъде междудържавен спор.

Пътната карта би трябвало да даде мощ на тези лица и политически субекти в двете страни, които поддържат съглашението и работят за неговото използване. И въпреки това, да маргинализира тези, които са се изказали против него през цялото време. Ако имаме обща история, тя не може да бъде открадната и историята не може да бъде променяна, тъй като е такава, каквато се е случила. Не са допустими и комплицирани пояснения на очевидни събития.

Съдържание на Пътната карта за работата на историческата комисия

1. Историческата комисия да реализира единодушие във връзка с процесите, протичащи на територията на днешна районен съд Македония по времето, когато тя е била част от Първото българско царство, тематика България в Източната римска империя, Второто българско царство и да проучва документи и свидетелства за етническият състав на тези територии след завладяването им от Сръбското кралство и Османската империя

2. Историческата комисия да реализира единодушие за събитията, довели до Фермана на султан Абдул Азиз от 28 февруари 1870 година, с който е основана Българската Екзархия. При това би трябвало да се вземе поради следното:

-откриването на локални учебни заведения и филистерски общини, издаване на книги и събиране на национални песни

-участието на хора, родени и израснали на територията на географска Македония в църковните битки в Цариград и в самата Македония

- текстът на самия Ферман

- Устава на Екзархията - направен от Църковно-народния събор, провел се в Цариград през 1871г

- териториалният обсег на Екзархията, произлизащ от Фермана

- извършения плебисцит в Македония под контрола на турските управляващи и Вселенската патриаршия и резултатите от него

3. Историческата комисия да реализира единодушие по отношение на присъединяване на лица, родени и израснали в Македония в българското националноосвободително придвижване

4. Историческата комисия да реализира единодушие по отношение на решенията на Цариградската конференция през 1876 година за основаване на две самостоятелни области в границите на Османската империя. При това би трябвало да се вземе поради следното:

- страните-участнички в тази конференция

- дали и към коя от двете самостоятелни области принадлежи Македония

- дали и като какво, етнически дефинират страните-участнички в Цариградската конференция популацията в Македония

5. Историческата комисия да реализира единодушие по отношение на решенията на Берлинския контракт от 13 юли 1878 година, което за първи път вкарва македонския въпрос на интернационалната сцена. Съгласно член 23 от Договора, на 23 октомври 1893 година в Солун е основана ВMOРO

6. Историческата комисия да реализира единодушие по отношение на характера и аргументите за Кресненско-Разложкото въстание от 5 октомври 1878 година При това би трябвало да се вземе поради следното:

-инициатори и участници във въстанието и тяхното присъединяване по-късно в сръбско-българската война

- петиции, записки и молби, адресирани до държавните управления на Великите сили и Временното съветско ръководство

7. Историческата комисия да реализира съглашение по отношение на основаването на ВМОРО и нейните политически цели. При това би трябвало да се вземе поради следното:

-Оригиналните документи на БMOРK, ВМOРO и ВMРO и езика, на който са написани

-спомените на създателите на Организацията

- членове на Организацията, родени в княжество България

- Еволюцията на БMOРK-ВMOРO-ВMРO от етнонационална организация към такава, която ʺима за цел да сплоти в едно цяло всички недоволни детайли в Македония и Одринско, без разлика на националност.... “, което ги кара да употребяват лозунга „ Македония на македонците “. Конкретни образци за това са Рафаел Камхи, Митре Влаха, Питу Гули, Шабан от Облешево и други Следователно, без значение от етническия им генезис, те могат да бъдат наричани македонски комити, македонски революционери и в изискванията на към този момент основана самостоятелна Република Македония и създатели на актуалната македонска страна. Въз основа на персонални свидетелства, писма, документи, майчин език, комисията да реализира съглашение за етническата еднаквост на всеки от дейците.

- концепцията за автономност на Македония и Одринско преди Балканските войни и концепцията за Вътрешна македонска революционна организация за самостоятелна Македония след Първата международна война при новите условия

8. Историческата комисия да реализира съглашение по отношение на присъединяване на ВМОРО и нейните дейци в Първата и Втората Балканска война и Първата международна война, както и Македоно-одринското опълчение в Балканските войни и Единадесетата македонска пехотна дивизия. В този подтекст да се реализира съглашение за ролята на висши и междинни офицери от Македония при определянето на политиката и военните дейности на България. Да се реализира съглашение по отношение на Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание.

9. Историческата комисия да реализира единодушие за „ Доклада на Карнегиевата интернационалната комисия за проучване на аргументите и воденето на Балканските войни “ от 1914 година

10. Историческата комисия да реализира единодушие по отношение на активността на МПО (организация на емигранти от Македония в Съединени американски щати и Канада) посредством нейните документи, органа който издава (Maкедонска Трибуна), както и издигнатите по нейна самодейност църкви на територията на Съединени американски щати и Канада

11. Историческата комисия да реализира единодушие във връзка с двустранните споразумления сред България и Гърция ʺКалфов-Политисʺ от 19 септември 1924 г и ʺМоллов-Кафандарис ” от 8 декември 1927 г.-одобрен от Съвета на Обществото на народите на 12 януари 1928 година

12. Историческата комисия да реализира единодушие по отношение на възбраната за активността на Вътрешна македонска революционна организация в България на 14 юни 1934г

13. Историческата комисия да реализира единодушие във връзка с опитите на България да остане неутрална през първата фаза на Втората международна война. Да се опише обстановката, в която България се причислява към Тройния пакт и има ли това връзка с „ македонския въпрос “. Да изясни дали България е взела участие във войната против Югославия и какви са разновидностите пред нея, когато Югославия капитулира пред Хитлер. Да направи съпоставяне на окупираните от Германия територии, в които е въведена българска администрация, с другите територии на окупирана Югославия. Да се проучва активността на Акционните комитети и на лицата които членуват в тях. Да се обясни каква част от българската администрация е формирана от локални хора и каква е нейната политика. Да се обясни капиталовата политика на Царство България в Македония. Да се обясни първичната позиция на македонските комунисти под управлението на Методи Шатаров-Шарло. Да се обясни позицията на македонските комунисти под управлението на Лазар Колишевски, както и тяхната активност до края на Втората международна война. Да се проучват аргументите, които накараха България да съобщи евреите на нацистите, които те са превзели и са ги дали за администриране, само че не предава тези, които били под български надзор преди идването на Вермахта на Балканите. Да се проучват опитите на членове на българската администрация при спасяването на обособени македонски евреи. Да се реализира единодушие за ролята на българската войска при изгонването на нацистите от Македония през октомври и ноември 1944 година?

14. Историческата комисия да реализира единодушие за това по какъв начин Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, Димитър Миладинов, Партений Зографски, Натанаил Охридски и други дефинират говорите, въз основа на които на първото съвещание на АСНОМ се приема " народниот македонски язик " като формален. Въпрос за вътрешна полемика в македонското общество е тематиката за това дали има политически напън от КПЮ с цел да се стигне до второ и трето решение на езиковата комисия, последвано от всеобщи арести на водачи на АСНОМ и дейци на Вътрешна македонска революционна организация.

Историческата комисия да провежда научни конференции по горепосочените точки и с наличието и на интернационалните специалисти. В същото време да се отвори необятна социална полемика в медиите, за детайлно запознаване на жителите и на двете страни. Двете държавни управления да подхващат съответни стъпки за обезпечаване на достъп на националните малките екрани и в двете страни. Това е извънредно значимо с цел да се маргинализира политизирането на историята, а на напред във времето да излезнат специалистите и историческите обстоятелства.

Времева рамка на Пътната карта за работата на историческата комисия

1. От самото начало на своята работа историческата комисия би трябвало да реализира единодушие въз основата на справедливи критерии за взаимно честване на исторически персони. Това би трябвало да бъдат лицата, родени и израснали на територията на географска Македония, които са служили на българската държава; лицата или организациите, които дефинират свойте приказва като български; лицата и организациите, които са се борили за самостоятелна или самостоятелна Македония, само че са употребявали българския език за своите документи, флагове и пропагандни материали. Трябва да стане ясно, че тези лица и организации са еднообразно културно и историческо завещание и на двете страни, и на двата народа.

2. Историческата комисия да реализира единодушие и да предложи на двете държавни управления в просветителната система на двете страни да включат като наложителни материали за четене:

-Спомени, автобиографии, национални песни, стихове на възрожденци, родени на територията на географска Македония

-Спомени на дейците на Вътрешна македонска революционна организация, както и свидетелства и автобиографии на техни съвременници, само че също по този начин и каузи на задгранични създатели, свързани с активността на Вътрешна македонска революционна организация

- и други, за които историческата комисия ще се съгласи

3. Организиране на полемики сред начални учебни заведения, междинни учебни заведения и университети от двете страни по тематики, свързани със наложителното четене, за неустановен интервал

4. Всички изводи на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия във връзка с историческите събития и персони, основаващи се на достоверни и учредени на доказателства исторически извори, да бъдат въведени в просветителната система на двете страни преди затварянето на глава 35 от предприсъединителния развой на районен съд Македония.

Целта на препоръчаната Пътна карта е Република България и Република Северна Македония да се върнат към духа и буквата на ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО, ДОБРОСЪСЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ.

В Договора е записано:

" Имайки поради общата им история, която свързва двете страни и народите им "

От този текст произлиза, че е неприятелски акт всеки опит, който директно или индиректно оспорва:

1. Общата история на България и Македония

2. Съществуването на две страни и два народа, които са равностойни наследници на тази обща история.

Внушенията че:

- една от страните или един от народите ʺкраде “ културното или историческото завещание на другата страна или на другия народ.

- една от страните или един от народите се пробва да ʺпромениʺ историята на другата страна или на другия народ

Считаме ги за неприятелски акт против двете страни.

По отношение на езика призоваваме българската страна да спре да постанова каквито и да било условия, като да вземем за пример слагане на „ * " или каквато и да е спънка за потреблението на македонски език като формален език във всички интернационалните организации.

Всяка самостоятелна страна има право да дефинира своя формален език, който може да бъде интернационален език като британски, френски, испански, арабски и други, или да построи и кодифицира собствен личен народен език и да го назове, както самата реши.

В същото време призоваваме Република Северна Македония да влезе самоуверено в процеса на обективизиране на своята история. Време е всички жители да схванат сами за активността на възрожденците и революционерите посредством техните каузи, а не посредством медиатори, които за политически цели ги заплашват, че някой се пробва да промени историята ни. Историята не може да се трансформира! Тя се е случила по този начин, както се е случила, без значение от политическите операции.

Само истината ще ни направи свободни. Но истината може да бъде реализирана единствено посредством свободна полемика, без обиди и унижения, като в същото време се зачитат правата и достолепието на двете страни.

Самият факт, че част от Одринския район е свободен като част от България, а на част от територията на географска Македония е основана самостоятелна страна, претставява осъществяване на заветите на нашите предшественици. За първи път от повече от 100 години сме на път да бъдем в общо геостратегическо пространство посредством участието си в Европейски Съюз и НАТО. Днес почти еднакъв брой потомци на главното население на географска Македония живеят в районен съд Македония и в България. Различното етнонационално самоопределяне на болшинството в тези две групи не би трябвало да бъде спънка за съдействието сред двете страни.

Напротив! Заветът на общите ни предшественици задължава двете страни и двата народа да се обединят и дружно да построяват европейското бъдеще на целия район.

Македонският народ няма причина да се срами от историята на своите предшественици, такава каквато тя е била. Българският народ има доста аргументи да счита консолидацията намакедонската страна и македонския език като успех на вековните старания на нивните предшественици – от двете страни на Осогово.

Да живее свободна и самостоятелна Македония!

Да живее разбирателството и съдействието сред Република Северна Македония и Република България. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР