Българският износ потъна с близо 7% през 2023 г.Българският износ

...
Българският износ потъна с близо 7% през 2023 г.Българският износ
Коментари Харесай

Вечерни новини: Българският износ потъна с близо 7%; БДЖ дава заявка за обновяване на билетната си система

Българският експорт потъна с близо 7% през 2023 година
Българският експорт е надолу с към 6.4 милиарда лева за цялата 2023 година по отношение на миналата рекордна за стопанската история на България година. Общият стойностен размер е достигнал 87 милиарда лева, което е спад с към 6.8% на годишна база. Това демонстрират експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) за външната търговия за цялата предходна година.
БДЖ дава поръчка за огромно възобновяване на билетната си система
Закупените през 2020 година 30 автомата за продажба на билети, които от този момент стоят нефункциониращи, най-сетне (може би) ще стартират да извършват предназначението си. Нещо повече – „ БДЖ – Пътнически транспорти “ има желае да продава билети и през мобилно приложение. За да стане допустимо всичко това, държавното пътническо сдружение започва пазарни съвещания за изцяло възобновяване на билетната система.
Депутатите не разрешиха градежите до три предпазени плажа
Промените в Закона за устройство на територията на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), налагащи възбрана за строителство в непосредствена непосредственост до предпазени плажове, бяха дефинитивно признати от депутатите. Промените би трябвало да блокират строителството наоколо до плажове, предопределени за екосъобразен туризъм. Под действието на закона попадат Иракли, Корал и Карадере. Вече е неразрешено строителството и слагането на оградни уреди в радиус от 500 метра от тези плажове.
Фирмите и хората взимат по-малко, само че по-големи заеми
Броят на отпуснатите заеми от банките в България леко понижава – както към компании, по този начин и към семейства – през последното тримесечие на 2023 година За сметка на това обаче стойностният размер на заемите пораства. Това демонстрират най-актуалните данни на Българската национална банка (БНБ) на база информация от комерсиалните банки в България.
Три компании от Перник, София и Свищов сертифицираха вложения за 40 млн. лева
Три компании, които оперират в Перник, София и Свищов, получиха капиталов документ от Министерство на нововъведенията и растежа. От пресцентъра на ведомството оповестиха, че общата стойност на капиталовите планове е към 40 млн. лева Очаква се те да разкрият над 210 работни места в трите града.
Кръглата маса очерта нужните решения за обективен преход в Перник
При мощен интерес мина второто обществено събитие по плана „ Преход на опциите “, проведено от „ Бранд Медия България “ в Перник. Над 40 представители на заинтригуваните страни взеха присъединяване в кръглата маса „ Реализиране на опциите – Перник “ на 8 февруари, в границите на която дискутираха и търсиха решения за бъдещото развиване на Област Перник, която ще бъде измежду най-засегнатите от прехода към въглеродно-неутрална стопанска система.
„ Стабилността е нежна “: Конфликтната зона на Балканите, в която мирът не е обезпечен
Докато вниманието на Европа е ориентирано към продължаващата война сред Русия и Украйна, мирът и стабилността надалеч не са обезпечени в друга конфликтна зона на континента, твърди водещ посланик от Европейски Съюз, представен от CNBC. Отношенията сред Сърбия и Косово, които са повод за притеснение след бруталния спор сред двете страни през 90-те години, остават деликатни година след предварителното съглашение за нов път към нормализирането им.
Офшорният вятър среща локална опозиция в Гърция
Надяваме се, че в средносрочен проект Гърция ще стане експортьор на зелена сила. Искаме да използваме вятърната сила с акцент върху Егейско море. Това сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис по време на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария тази година. В развиването на ВЕИ упоритостите на южната ни съседка са да се концентрира изключително върху развиването на офшорни вятърни паркове, имайки за първа цел 2GW до 2030 година
Бил Гейтс: Ако имате по-малко пари от Илон Мъск, внимавайте с биткойн
Съоснователят на Microsoft Corp. Бил Гейтс показа своите скептични възгледи за биткойн, разграничавайки се от други софтуерни звезди, които са прегърнали криптовалутата. Той изрази угриженост по отношение на нестабилния темперамент на биткойн, изключително по какъв начин цената му може да бъде доста повлияна от обществените мрежи. Гейтс засяга по-специално интензивностите на основния изпълнителен шеф на Tesla Inc. Илон Мъск в X като образец за фактори, които могат да повлияят на цените на криптовалутите.
Корабните компании предизвестяват, че рецесията в Червено море се задълбочава
Големи корабни компании предизвестяват, че обстановката със сигурността в Червено море се утежнява макар напъните на Запада да ограничи офанзивите на йеменските бунтовници хути, предава Bloomberg. Изпълнителните шефове на Moller-Maersk и Norden обявиха, че съгласно тях равнището на опасност в района продължава да се покачва. Това се случва, откакто японският корабен колос Mitsui OSK Lines (MOL) разгласи, че може спирането на работата по маршрута може да продължи една година.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР