Българският износ достига 87 млрд. лв. към ноември или с

...
Българският износ достига 87 млрд. лв. към ноември или с
Коментари Харесай

Заради високите цени износът продължава да расте с 40% към ноември

Българският експорт доближава 87 милиарда лева към ноември или с 40.2% повече по отношение на година по-рано. Експортът на първични материали и артикули за междинно ползване, чиито цени в този момент са високи, оказва помощ да се запазят относително положителни изискванията на търговия. Продажбите на енергийни артикули и мазнини зад граница регистрират трицифрени растежи.
Българският експорт на артикули продължава да пораства с двуцифрени темпове, като към ноември е с 40.2% нагоре по отношение на година по-рано. Номиналната му стойност към този момент надвишава 87 милиарда лева, демонстрират данните на Национален статистически институт, или с над 25 милиарда лева повече спрямо единайсетте месеца на 2021 година

Ръстът през миналата година в главната си част се дължи на по-високите цени. Към третото тримесечие износните цени на енергийните артикули са над два пъти по-високи по отношение на междинните за 2021 година, а при естествените мазнини са над 56% нагоре, демонстрира показател на статистическия институт. Според специалисти въпреки всичко и количествата нарастват, само че нарастването е много по-малко от общото - към 10% през първото полугодие съгласно. През последната година Национален статистически институт не разгласява данни за точните размери, нито детайлна разбивка на стоките, поради протичаща актуализация на систематичен програмен продукт.
Реклама
В рамките на ноември осъществената зад граница българска продукция е на стойност близо 8.5 милиарда лева или с 35% повече по отношение на същия месец на миналата година. Очакванията обаче са рекордните растежи последователно да се забавят с настъпването на зимните месеци поради прогнозите за криза в еврозоната, а и поради цените на енергоизточниците. Две трети от българския износ е ориентиран точно към европейския пазар.
В добра позиция
Все отново към този момент страната се показва добре по този индикатор спрямо множеството европейки страни, показва разбор на UniCredit Bulbank. Според него комерсиалният недостиг тук се утежнява по-малко, тъй като " суровините и стоките за междинно ползване с ниска степен на преправка преобладават структурата на износа ". Тази специфичност ще остане значима за растежа на българската стопанска система и през 2023 година Докато разривите в доставките, породени от войната в Украйна, изцяло са проблем за стопанската система, за някои браншове като производството на храни, електрическа енергия и боеприпаси те дават опция за по-силно показване.

През по-голямата част от годината експортът към Европейския съюз растеше доста по-бързо от този към трети страни. През последните месеци обаче дистанцията се съкратява. Към ноември продажбите към Европейски Съюз се забавят до 41%, до момента в който тези отвън съюза догонват с растеж от 38%.
Реклама Енергия, горива и мазнини - с максимален растеж
Турция, Сърбия и Украйна остават трите най-големи търговски колегата на България отвън Европейски Съюз. С максимален растеж в тази посока, с над 224%, са енергийните артикули, които включват главно горива и електрическа енергия. С близо 200% нагоре са и животинските и растителните масла и мазнини. Именно тези групи поскъпваха най-драстично през годината. Повечето от другите групи порастват двуцифрени темпове, а лек спад има при суровините и " продукти, класифицирани съгласно типа на материала " (включва продукти от кожи, каучук, дървен материал, хартия и др.).

Подробни данни за продажбите в европейските страни са налични с месец обратно. Те демонстрират, че топ 3 сътрудници остават Германия, Румъния и Италия. И тук водещи по растеж са енергийните артикули и мазнините.

Вносът обичайно е повече, само че и пораства по-бързо към ноември - с 44%, като доближава съвсем 100 милиарда лева Така комерсиалното салдо на страната е на минус от 12.5 милиарда лева Дефицитът идва от търговията с трети страни, защото тази с Европейски Съюз е на плюс от 3.3 милиарда лева
Свързани публикации Allianz Trade: Ръстът на заплатите ще е по-нисък от този на инфлацията и през 2023 година 10 януари 2023, 09:44 Българската стопанска система: В очакване на закъснение 9 януари 2023, 08:39 Турският експорт доближи рекордни равнища през 2022 година 4 януари 2023, 08:25 Бъдещето на " Лукойл Нефтохим ", " Инса ойл " и износа 16 декември 2022, 06:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР