Българският IT сектор продължава да расте и като приходи, и

...
Българският IT сектор продължава да расте и като приходи, и
Коментари Харесай

IT зимата в България няма да бъде студена

Българският IT бранш продължава да пораства и като доходи, и като хора. Докато огромните световни компании редуцират доста броя на чиновниците си, тук се следи единствено закъснение на наемането. Факторите, които движат световните процеси, значително отсъстват в страната.
Трябва да си избием от главите, че България е евтина IT дестинация, тъй като от дълго време не е, повтарят от години разнообразни представители на софтуерния бизнес в България. Потвърждение може да бъде открито в която и да било платформа за намиране на работа, където офертите за софтуерни разработчици на приблизително и високо равнище към този момент постоянно минават 10 хиляди лева базова месечна заплата., обаче демонстрират и нещо друго: България може и да не е евтина дестинация, само че не е и в клуба на богатите. Този път за положително.

Докато софтуерните компании по света редуцират десетки хиляди чиновници, в България подобен развой за момента не се следи. Десетте най-големи софтуерни компании съгласно класацията на " Капитал " К100 да вземем за пример не са подхванали никакви огромни придвижвания надолу през 2022 година, като за момента най-пресните данни за обезпечени лица са към октомври. Но единствено числата не са задоволителни, с цел да се получи ясна картина.
Реклама
Разговорите на " Капитал " с шефове и HR експерти от бранша сочат, че търсенето на програмисти продължава. Да, с по-ниски темпове и с леко обезпокоен взор във връзка с възможна идна криза, само че все пак продължава. В най-лошия случай търсенето ще намалее, само че тъй като то от години надвишава предлагането, този сюжет също не е толкоз отрицателен. Това, несъмнено, не значи, че някой не може да изгуби работата си, само че евентуално няма да му бъде мъчно да си откри нова в бранша - изключително в случай че е софтуерен разработчик с опит.

Ситуацията обаче ще се отрази друго на обособените типове компании. Някои огромни компании може въпреки всичко да съкратят броя на чиновниците си, повишен доста през последните три години - освен това постоянно с хора, които не са стъпвали физически в офис. Други биха се възползвали от опцията да наемат освободени хора с взор към бъдещето. Съвсем друг сюжет обаче са стартъпите - за някои от тях стягането на коланите в областта на рисковия капитал може да бъде пагубно. При някои от тях въпросът към този момент не е единствено по какъв начин да наемат, само че и по какъв начин да уволняват - непривична роля за компании, които до неотдавна елементарно можеха да намерят многомилионно финансиране и да наемат високоплатени чиновници без даже да работят на облага.
След " ненормалната " 2022 година
В края на 2022 година Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) показа годишния си отчет " Барометър ", съгласно който миналата година е била следващата със забележителен напредък във връзка с приходите на фирмите - до 7.34 милиарда лева по планирани данни. Също съгласно данните на асоциацията през последната година в бранша са наети над 4000 души и по този начин общият брой на IT експертите в софтуерните компании е 50 хиляди души. През идващите години пък секторът предвижда, че ще са нужни общо към 34 хиляди нови чиновници. Въпросът съгласно тях не е по какъв начин ще се оправят с вероятно закъснение, а от кое място ще дойдат тези хора, тъй като държавните университети и частните академии не създават задоволително фрагменти.

" Продължаваме да сме оптимисти ", споделя пред " Капитал " Доброслав Димитров, ръководител на БАСКОМ и изпълнителен шеф на " Империя онлайн ". Според него България е настрана от процесите на Запад, тъй като главният фактор там липсва: лесните пари през последните няколко години, които потекоха към борсово търгуваните компании. " Големите софтуерни компании са доста по-различни от българските компании. Ако Гугъл и Salesforce понижават чиновниците си в Съединени американски щати, това не е наложително да се случи с българските компании. Там просто стопираха безплатните пари, до момента в който тук фирмите работят на облага и разноските в никакъв случай не са били толкоз раздути. "
Реклама
Според Димитров сега на Запад се случва пренареждане поради прекъсването на всеобщото отпечатване на пари, само че дълготрайно ще трябват от ден на ден програмисти.

Краят на евтините пари въпреки всичко поражда и някои въпроси за България. Местните офиси на огромни, борсово търгувани софтуерни компании има повече възможност да усетят вихъра на бурята в бранша.

Конкретно в България 2022 година е била с рекордно търсене на чиновници от софтуерните компании. Една причина е по този начин или другояче обичайно високото търсене, само че спомагателният фактор се оказва войната в Украйна. Компании, които са имали бизнес в Русия или Украйна, пренасочват активността си към България. " Много компании пристигнаха в България през 2022 година Така че даже да има някакво изстудяване, то ще е по-скоро връщане към малко по-нормални години ", споделя Димитров.
Не толкоз евтини, не толкоз скъпи
През предходната година българският IT бранш видя всеобщи съкращения най-малко на едно място - криптоборсата Crypto.com първо порасна до близо 3000 души, а по-късно се сви до под половината от тази численост. Случаят с Crypto.com е по-скоро индивидуален поради срутва на криптопазара и обстоятелството, че в България бяха наети най-вече чиновници с поддържащи функционалности, а не програмисти. Същевременно той сподели и, че в България тези процеси може да се наблюдават в действително време - посредством LinkedIn. Затова, в случай че има втори сходен случай, той би бил забележим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР