Българският храм Свети Стефан в Истанбул отбелязва 120-годишнината от основаването

...
Българският храм Свети Стефан в Истанбул отбелязва 120-годишнината от основаването
Коментари Харесай

Желязната църква Свети Стефан в Истанбул чества 120 години от основаването си

Българският храм " Свети Стефан " в Истанбул отбелязва 120-годишнината от основаването си. В началото на тази година храмът беше отворен още веднъж за гости след 7 години реституция.

В двора на българската черква " Свети Стефан " в Истанбул беше открит бюст-монументът на Стефан Богориди - благодетелят, който подарява своя парцел в тогавашния квартал " Фенер ", с цел да имат българите собствен храм и център в битката за църковна самостоятелност, почнала надалеч преди построяването на църквата. Празникът през днешния ден стартира с тържествена Света литургия, отслужена от Старозагорският митрополит Киприан.

В края на литургията част от формалните посетители Важди Рашидов и посланикът ни в Турция Надежда Нейнски получиха почетни плакети за своите заслуги. Празникът стартира още през вчерашния ден с откриването на новата образователна година в неделното учебно заведение, което се намира в Българската екзархия в квартал " Шишли ". Имаше и научна конференция, отдадена на 120-тата годишнина на Желязната черква, в която участваха български и турски учени. От възобновяване си през януари до в този момент храмът е бил посетен от над 90 000 души.
 Откриха обновената черква Откриха обновената черква "Свети Стефан " в Истанбул
Българската черква "Свети Стефан " в Истанбул беше тържествено открита след 7-годишна реституция. Премиерите на България и Турция - Бойко Борисов и Би...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР