Българският хелзинкски комитет поиска незабавната оставка на председателя на Съвета

...
Българският хелзинкски комитет поиска незабавната оставка на председателя на Съвета
Коментари Харесай

БХК поиска оставката на Соня Момчилова

Българският хелзинкски комитет изиска незабавната оставка на ръководителя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова. Повод за безапелационната позиция е настоящ коментар на Момчилова на страницата си във " Facebook ", отдаден на журналистката Мария Черешева и нейното работа по интернационалното следствие за нерегламентирана приложимост на мощ и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични управляващи към нелегално минали границата на страната и търсещи протекция.

В профила си в обществените мрежи някогашната пиарка на Движение за права и свободи разгласява коментар (който по-късно скри), в който Черешева е персонално упрекната в липса на „ базови журналистически стандарти “ и „ несръчност “. Председателят на Съвет за електронни медии прави внушения също по този начин, че Асоциацията на европейските публицисти - организацията, в чието управление Черешева взе участие, би трябвало да се дистанцира и да порицае работата на сътрудника си.

Припомняме, че следствието е дело на няколко медии, измежду които са Sky News, немската социална телевизия ARD, английският Times, френският Le Monde, швейцарското публично радио и телевизия SRF, Lighthouse Reports, Domani и българската секция на радио " Свободна Европа ". В него се появи клип и свидетелски роман за това по какъв начин при започване на октомври млад сириец е прострелян, като се твърди, че изстрелът е пристигнал от България. Министерство на вътрешните работи отхвърля да са стреляли.

Друго видео демонстрира по какъв начин преди да бъдат върнати в Турция бежанци са държани в колиба в двора на граничното полицейско ръководство Средец при мизерни условия.

В изтрития към този момент пост Момчилова слага под подозрение достоверността на репортажа и го подлага на критика, че не търси гледната точка на засегнатата страна - Министерство на вътрешните работи и Гранична полиция. (Което не е вярно) Намеква се също, че журналистката е била авансово стимулирана за работата си „ някъде в шенгенските ширини “, правейки отпратка към следващия отвод страната ни да бъде позволена в шенгенското пространство.

Според БХК Момчилова показва липса на журналистическа подготвеност и нравственос, както и непознаване на правилата на свободата на изложение и по тази причина нейното наличие в състава на българския медиен регулатор е недопустимо. 

 smomchilova_post.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР