Българският футболен съюз ще има нов президент днес. На Извънреден

...
Българският футболен съюз ще има нов президент днес. На Извънреден
Коментари Харесай

Кой ще е новият шеф на БФС? Избират днес наследник на Борислав Михайлов

Българският футболен съюз ще има нов президент през днешния ден. На Извънреден конгрес на централата през днешния ден от 10:30ч. в столичен хотел ще бъде определен президент.
Прочетете още
Той обаче няма да е досегашният Борислав Михайлов, който с няколко паузи ръководи БФС от 2005г. насам. Михайлов подаде оставка след митинга против БФС по време на европейската квалификация  против Унгария. След оставката на Михайлов краткотрайно изпълняващ длъжността президент стана Михаил Касабов, който в този момент се включва в битката за президент и заради тази причина беше сменен на поста от Емил Костадинов, който ще ръководи БФС до встъпването в служба на новия президент.

Рекорди 7 индивида се включват в борбата за поста на Бояна. Бившият футболист Димитър Бербатов , който за повторно ще се опита да завоюва изборите, откакто не съумя през 2021-ра в борба с Борислав Михайлов.  В борбата влиза и досегашният изпълняващ длъжността президент на БФС Михаил Касабов , както и техническия шеф на БФС Георги Иванов . Останалите претенденти имат много дребни шансове, само че те са спортният правист Георги Градев , който до неотдавна беше в щаба на Бербатов, футболният сътрудник Петьо Костадинов , още един футболен сътрудник Георги Захариев , който се кандидатира и на предния конгрес, само че тогава си направи самоотвод и не взе участие в окончателното гласоподаване, както и юристът и предприемач Манол Иванов .

На предишните избори през 2021-ра година имаше 6 претендента, само че трима от тях си направиха самоотвод и се отхвърлиха. Христо Христов, Георги Захариев и Ивайло Дражев се отхвърлиха и не влязоха в гласуването. В него останаха единствено Бербатов, Михайлов и Христо Порточанов. Тогава Михайлов завоюва трагично с 11 гласа.

Реално през днешния ден би трябвало да стане явен и новият Изпълком на БФС, който е препоръчан от новия президент. За момента Бербатов, Градев и Костадинов оповестиха имената на Изпълкома преди изборите, а останалите претенденти ще го създадат през днешния ден. При избор на президент настрана се гласоподава и състава на Изпълкома.

Право на глас имат всички клубове, които са членове на БФС и всички са с еднакъв брой гласове по един на клуб.

Повече за биографиите на всички 7 претендента може да видите тук:

Ще има петима представители от ФИФА и УЕФА, които ще наблюдават за честното осъществяване на избора.

Победителят в днешния избирателен избор ще може да бъде петият президент на БФС през новия век, в случай че не бъде определен Михаил Касабов. До момента с естествени мандати бяха Иван Славков и Борислав Михайлов. Михаил Касабов два пъти беше краткотрайно изпълняващ длъжността президент, а в този момент на поста до влизането в служба на новия президент е Емил Костадинов, който също е краткотрайно изпълняващ длъжността.

Конгресът ще бъде воден от някогашния вицепрезидент на БФС Атанас Фурнаджиев.

Конгресът ще бъде предаван онлайн в Youtube.

Ето и по какви правила ще премине Конгресът:

- Изказване на всеки от претендентите до 5 минути, изявленията ще бъдат по реда на постъпване на кандидатурите. По този ред ще бъдат подредени имената в интегралната бюлетина.

- Ще има 4 изборни бюра. Обсъжда се и ще бъде препоръчано за гласоподаване на Конгреса изборните кабинки да бъдат сменени с пултове с бариера, с цел да се избегне снимането и манипулирането на вота.

- Регистрацията на делегатите стартира в 7:30 и завършва в 10:15, когато ще се ревизира дали има кворум 50% + 1, с цел да стартира Конгресът в 10:30. По времето на точки 1,2 и 3, претендентите и техните сътрудници ще бъдат в " Пура бар " в хотел " Маринела ", където на монитори ще следят протичащото се. След трета точка ще бъдат поканени в залата, местата са на първия ред.

- След избор на президент, същият предлага лист с 14 претендента за Изпълком, като делегатите в залата ще могат да създадат спомагателни оферти за членове на Изпълкома. Всички претенденти се вписват в интегрална бюлетина, а гласуването ще стане на правилото на " Задраскайте непотребното име ".

- Има предложение до четвъртък всеки претендент да предложи 5 имена от делегатите за наблюдаващи на изборния развой на урните. Петьо Костадинов и Георги Захариев са се отказали от това си право.

- Има предложение преди всяко скрито гласоподаване да се прави инспекция на кворума в залата от квесторите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР